Cybersäkerhet · Facebook · Sociala medier

Skyddsåtgärder för din digitala närvaro

Två saker inom säkerhetsområdet fångade min uppmärksamhet igår kväll. Först en tweet av Lars Wilderäng gällande en ny tjänst hos Skatteverket:

Skatteverket: Skydd mot identitetskapning

Sen uppmärksammade jag artikeln ”10 Ways Hackers Can Hack Your Facebook Account”. Två bra tips om hur du kan skydda din digtala närvaro.

ID-bedrägerier och ID-kapning

Rubriker som dessa är vardagsmat:

ID-bedrägerier och ID-kapning

Det finns ett antal olika aktörer som erbjuder olika typer av försäkringar mot ID-stöld, men det har inte funnits någon samordnad aktör inom området. I och för sig har de ofta koppling till UC, men det har mer med kopplingen till upplysningar.

Men – nu har Skatteverket lanserat en tjänst – Spärra obehörig adressändring – som kan sägas komplettera det skydd som en försäkring erbjuder:

Med e-tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Jag har redan en försäkring med ID-skydd, men har självklart även spärrat så att ingen kan göra en obehörig adressändring, vilket kan vara ett första steg i ett bedrägeri. Eftersom tjänsten hos Skatteverket är gratis är det något som alla kan/bör göra (kräver i och för sig e-legitimation).

Tillägg angående anmälningar, 2015

Enligt Polisens egna uppgifter polisanmäldes 85.000 ID-kapningar under 2015, vilket innebär att det numera är ett vanligare brott än cykelstölder (enligt BRÅ anmäldes 66.300 cykelstölder under 2015). Källa: UC

Skydda ditt Facebook-konto mot hackers

Det finns en överskådlig infographic i artikeln ”10 Ways Hackers Can Hack Your Facebook Account”, men jag tänkte sammanfatta det det hela i några punkter:

  • Använd en brandvägg
  • Lämna inte ut dina inloggningsuppgifter till någon annan
  • Ha komplicerade lösenord
  • Spara inga lösenord i webbläsaren – använd en ”password manager
  • Använd tvåfaktorsautentisering
  • Se till att alltid använda https när du loggar in på Facebook (t ex genom att använda HTTPS Everywhere eller SKN SSL Enforcer för Chrome)
  • Aktivera login-godkännande (Settings / Security / Login Approvals)
  • Undvik publika wifi
  • Ha koll på din laptop – inga okända USB-minnen

Varför skyddsåtgärder?

Idag är digital närvaro en självklar del av vår vardag, oavsett om det handlar om bankärenden, shopping, eller uppdateringar på sociala medier. Precis som att jag har en hemförsäkring så är det en självklarhet för mig att även försäkra (och skydda) mitt digitala liv. Och precis som att jag låser ytterdörren hemma och ser till att ljusen är släckta, så genomför jag olika typer av skyddsåtgärder gällande hur jag kopplar upp mig mot nätet.

Du kanske klarat dig bra hittills, men vill du verkligen chansa på att inte drabbas framöver?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s