Cybersäkerhet · Näthat · Sociala medier · Sociala nätverk

Vardagen i sociala medier – näthat och bristande cybersäkerhet

Det finns två saker som kräver extra eftertanke inom sociala medier och är värt att upprepa gång efter gång:

Näthat

Gång på gång dyker det upp personer som tar sig friheten att uttrycka sig hotfullt och/eller nedlåtande mot sina meningsmotståndare. Vi behöver inte alltid vara överens, men att därifrån gå över till rena hot och trakasserier är helt åt h-e. Yttrandefrihet är en sak, hot och förtal en helt annan.

Tyvärr finns det personer som propagerar mot näthat, men sen själva näthatar. Exempel på sådan individ:

Exempel på vänsterns dubbla stolar

Denna gång var det journalisten Joakim Lamotte (@hotlamotte i bilden ovan) som blev näthatad. Att vissa kritiserat Gina är däremot tydligen inte tillåtet. Konstigt det där. I min värld är näthat lika illa oavsett vem som utsätts. Likhet inför lagen – liksom.

Med detta i bakhuvudet är det bra att de stora aktörerna inom olika sociala nätverk har vidtagit åtgärder mot näthat. Att nu Facebook vidtar ytterligare åtgärder är ett steg i rätt riktning. Eftersom det är de stora nätverken som står för den största trafiken måste de vara delaktiga i kampen mot näthat.

Brister i källkritik – hot mot cybersäkerhet

Trots att media gång efter gång tar upp riskerna med bristande källkritik, drabbas användare gång efter gång. Idag hade CS en artikel med rubriken ”Här är nätfiskarknepen vi går på – om och om igen”. Jag blir förvånad – och rädd – över att det är såna förhållandevis enkla knep som får folk på fall.

Tänk efter. Före. Allt som verkar för bra – är för bra, dvs inte sant…

Och nu pratar vi bara om länkar och kontaktförsök vi möter i mail och sociala medier. En ännu större (potentiell) säkerhetsrisk är – människor. T ex anställda som medvetet bestämt sig för att sabotera, pga ilska eller frustration.

Läs gärna igenom ”5 Surprising Cybersecurity Risks on Social Media” för en genomgång av säkerhetsriskerna inom sociala medier. Både ditt ”privata jag”, såväl som ”jobbjag” kan ha nytta av tipsen.

Mer läsning

Trots rubriken är inte artikeln ”10 Internet Commandments for Kids Going Online” bara intressant för barn. Det är enkla och tydliga tips och råd inom såväl näthat som cybersäkerhet. Alla användare av sociala medier måste känna till de punkter som berörs. Alla. Oavsett om det gäller barn – eller vuxna. Läs.

 

2 reaktioner till “Vardagen i sociala medier – näthat och bristande cybersäkerhet

  1. Du sätter fingret på en sak som jag har reagerat på särskilt, det där att det är skillnad mellan skit & pannkaka. Alltså, det är OK att hata somliga, men inte ens att kritisera andra. För mig är det skillnad på hat och kritik, det senare skulle jag vilja vara så att det riktas mot ”sak”, inte person. Alltså, för mig är det OK att kritisera nåt som nån gör etc ”han har ett otrevligt sätt mot sina föräldrar”, men inte att kalla personen ”jävla idiot” eller uttala hot ”han ska få spöstraff för att han skriker åt sin mamma”. (Löjliga exempel, men…)
    Källkritik tycks vara nåt som de flesta av oss glömmer bort titt som tätt. Det är aldrig fel att luska lite innan vi nappar på dumheter.

    Gilla

    1. Tack! Jag tror att den stora majoriteten håller med om att alla ska behandlas på samma sätt, men vissa individer (med för stora egon?) går i taket för kritik. Det är en omöjlighet att hela tiden vara överens och inte få kritik. Att därifrån ta steget till personliga påhopp – då är gränsen passerad för länge sen. En enkel regel är att inte skriva sådant som du inte skulle säga till personen, ansikte-mot-ansikte. Och att andas. Och tänka till en extra sekund.

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s