Användbarhet · Mobilitet · Teknik

Apple vs standardisering – funderingar kring 3.5-gate

Det finns de som hävdar att Apple leder innovation och utveckling när det gäller smartphones (och surfplattor och bärbara datorer…). Apple får i och för sig anses vara det företag som inledde vägen mot dagens smartphones, men i dagsläget anser jag inte att Apple leder utvecklingen mol allena.

Apple: 3.5-gate

Användarperspektivet

Jag log för mig själv när jag läste artikeln ”5 tillfällen när folkets klagan fått Apple att ändra sig”. Det är lätt att glömma de fadäser som Apple (precis som alla andra företag inom teknikområdet) gjort under åren, till förtvivlan för användarna.

Ett av de områden där Apple alltid varit en udda fågel gäller standardisering, eller snarare bristen på denna. När alla gick över till att använda mikro-USB för laddning (och kommunikation) valde Apple att lämna sin speciella 30-pin koppling till förmån för – Lightning-kopplingen.

Istället för att standardisera och förenkla för användarna, tvingade Apple istället såväl tillverkare av tillbehör som kunder att nu köpa en helt ny typ av laddningssladd.

The European Standardisation Bodies CEN, CENELEC and ETSI (independent of the OMTP/GSMA proposal) defined a common External Power Supply (EPS) for use with smartphones sold in the EU based on Micro-USB.14 of the world’s largest mobile phone manufacturers signed the EU’s common EPS Memorandum of Understanding (MoU). Apple, one of the original MoU signers, makes Micro-USB adapters available – as permitted in the Common EPS MoU – for its iPhones equipped with Apple’s proprietary 30-pin dock connector or (later) Lightning connector. (Wikipedia)

Och nu har Apple valt att ta bort det 3.5 mm stora hörlursuttaget. Utöver inlägg som betonar problemet för användarna:

…läste jag:

Apple gör inget för användarnas skull. Apple gör saker för Apples skull.

Tyvärr kommer jag inte ihåg källan, men innebörden är ju faktiskt självklar. Alla privata företag följer samma linje – att göra det som är bra för företaget (vilket i och för sig bör vara åtminstone halvbra för kunderna, om de inte ska byta leverantör).

Affärsperspektivet, från Apples synvinkel

Som jag skrev tidigare har vi smartphone-användare Apple att tacka för hur t ex Android ser ut idag. Samma sak gäller även de Windows-datorer vi använder. Utan Apple hade inte dagens datorer (och telefoner) varit så användarvänliga och lättanvända.

Men – idag är verkligheten en annan, och Apple är numera som vilket teknikföretag som helst. Rent affärsmässigt kan det alltså vara en genial tanke att ta bort hörlursuttaget och tvinga fram ny teknik. Det innebär ju ökad försäljning, i kombination med ökad kontroll (och makt) över hur tillverkarna ska/kan kommunicera med iPhone 7 (och dess efterföljare). Allt för att Apple ska skaffa sig en så stark monopolställning som möjligt på marknaden.

Och nu då?

Den överhand som Apple tidigare hade genom sina enkla och smarta lösningar, kräver nu inlåsning och anpassningar. Allt handlar om försäljning och vinster, börskurs och marknadens förväntningar.

Personligen skulle jag aldrig köpa en iPhone privat. Varken tidigare versioner, eller 7:an. Jag tycker inte att Apples produkter är värda överpriset. Kvaliteten är inte lika överglänsande som förr. Tänk bara på den usla (och dyra) laddningskabeln som går sönder titt och tätt.

Nu är frågan hur såväl kunder som andra tillverkare kommer agera framöver. Jag hoppas på en fortsatt flytt till USB-C, istället för att tvinga in användarna på villovägar…

2 reaktioner till “Apple vs standardisering – funderingar kring 3.5-gate

 1. Men, vem säger att standarden alltid är rätt? Är det alltid majoriteten som avgör? Hur mycket förändring blir det då? Livet består av förändringar, bra och dåliga. Deal with it.

  Gilla

  1. Känns som ett typiskt Apple-svar. 🙂 Finns en anledning till att det finns standards – att det t ex ska gå att jämföra och koppla ihop. Vi har standardnormer inom byggnadsbranschen, medicininområdet, IT-branschen mm. Om en förändring är tillräckligt bra/effektiv, då kan det utvecklas en ny standard. Men – förändringen ska komam från ett nytto-perpsektiv, inte ett ”wow, nu tvingar vi folk att köpa nya prylar”, vilket jag misstänker är Apples utgångspunkt.

   Men jag är inte den som inte kan ändra mig, när/om detta blir en ny standard. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s