Cybersäkerhet · Facebook · Sociala medier

Öppenhet vs integritet i sociala medier

Artiklar som ”Rekryterare vill dra nytta av ditt Facebookkonto” får det att krypa i mig. Jag vill själv bestämma vad jag delar med mig, och till vem.

Om man ska tro artikelförfattaren ovn så verkar för övrigt testet som beskrivs i artikeln inte särskilt tillförlitligt heller…

Uppgifter som Facebook vill att du delar med dig av

Att någon ska analysera vem jag är, baserat på den data som jag (i och för sig frivilligt) delat med mig, känns helt främmande. Inte för att jag personligen fyllt i – eller ens funderat på att fylla i – några av alla de uppgifter som Facebook efterfrågar, men ändå.

Med den utgångspunkten är det inte konstigt att det även sker motreaktioner. Jag skrev (igen) i mitt senaste inlägg  om hur VPN kan skydda dig från snokande ögon och att det är viktigt med uppdaterad brandvägg och virusskydd.

Det är fler och fler som inte längre vill dela med sig av allt och som vill främja den personliga integriteten – och jag räknar även mig själv till den gruppen av användareVi behöver ju inte ge alla annonsörer och aktörer inom sociala medier gratis data, som de sedan kan använda i reklamsyfte, eller för att rikta en viss typ av information till just Dig.

Och som jag hoppas att alla redan känner till (men som är värt att tjata om) – undvik all form av tävlingar och undersökningar på Facebook, som kräver att du ska dela med dig av information om dig själv (och kanske partner/kompis). Då ger du bara Facebook ännu mer data att använda i sina sökalgoritmer för den som vill ha reda på vem du är, vad du gillar och hur du tänker. Dessutom är det inte säkert att det endast är Facebook som använder datan, de flesta tävlingar arrangeras av olika aktörer som inte alltid är så lätta att identifiera.

Med sunt förnuft, säkerhetstänk och källkritik är sociala medier en väldigt bra informationskälla och kommunikationsplattform, men dela inte med dig av mer än du absolut vill (och behöver).

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s