Cybersäkerhet · Google · Personlig utveckling · Sökmotorer · Sociala medier

Nyfiken? Alltid. Utan spaning, ingen aning.

Vad gör du när du vill ta reda på något? Google? För mig är det en självklarhet att använda olika nätbaserade källor för att hitta information om det jag vill veta mer om. Jag tror att jag söker lika mycket för privata ändamål som yrkesmässiga, men med lite olika syfte.

Dessutom – vem har inte gjort en sökning på Google efter sig själv, eller bilder på sig själv. Nedan är de första sökträffarna på ”Per Vikström”:

Bildsökning: Per Vikström

På jobbet

De flesta sökningar jag gör på jobbet handlar om att:

  • Ta reda på bakgrunden till, eller lösa en komplex frågeställning
  • Hitta en lösning på ett konkret problem

Bakgrundsökningarna kan ofta växa i omfång och leda till datainsamling som kräver analys för att bli användbart. Problemlösningen är enklare och mer direkt. Ofta har jag en viss idé eller bakgrundstanke som jag vill bekräfta.

Google är min främsta källa, som ofta leder fram till olika forum eller branschsajter, där jag kan behöva söka djupare ner i strukturen. Källkritik är viktigt, men mest när det gäller att se skillnad på säljtexter och kunskap. Jag vill oftast ha en så objektiv uppgift som möjligt, om det inte gäller en viss produkt eller system.

Privat

Det finns inte så många saker/områden som jag inte gjort sökningar inom. Allt från shoppingtips, utbildningar och kurser, brott och kriminalitet, till fakta om resor och hotell. Så snart det är något jag undrar över så söker jag. I och med användandet av smartphones är webbsökningar numera inom armlängds avstånd – oavsett var vi är eller vad vi gör.

Mina första webbsökningar gjorde jag i den då nyskapande sökmotorn Webcrawler. Idag är såklart Google ett av mina främsta hjälpmedel, tillsammans med andra söktjänster. När det gäller ekonomisk information, eller adressuppgifter är UC-ägda allabolag.se eller Ratsit bra källor.

Stilla nyfikenheten

Bortsett från de tillfällen då jag har ett specifikt problem att lösa handlar mitt sökande ofta om att stilla min nyfikenhet. Det kan vara allt från sånt jag fångat upp i sociala medier, nyhetsartiklar och tv-program, till saker som någon kollega eller vän nämner.

Den största fördelen med alla nät- och söktjänster är att det numera är möjligt att stilla nyfikenheten 24/7, 365 dagar om året. All data är alltid nåbar.

Intresseområden

Med tanke på att jag jobbat med webbprojekt och kommunikation sedan 1999 är det några av de områden som jag är intresserad av och ofta gör sökningar inom. De senaste åren har dock det intresset fått ge vika något för frågor som rör integritet, cybersäkerhet och sociala medier.

Dels är jag intresserad av att lära mig mer om hur jag skyddar min digitala närvaro när jag t ex shoppar online, dels är jag nyfiken kring den mängd information som många sprider öppet i sociala medier. För mig är det en självklarhet att vara försiktig med vilken personlig information jag sprider publikt, men många verkar inte inse hur lätt det är att spåra dem och skapa sig en bra bild av deras vardag. Skrämmande och intressant på samma gång. Jag har en svag förhoppning om att kanske kunna få åtminstone någon i bekantskapsskaran att tänka till en extra gång.

Samhälle, säkerhet och kriminalitet

Mitt samhällsintresse ledde mig till Polisens volontärer, där jag varit aktiv sedan 2009. En del av de uppdrag som jag deltagit i har handlat om vardagsbrottslighet som t ex inbrott. Numera är internet hem för en hel del kriminella. Såväl småskojare som avancerade bedragare har insett möjligheterna med nätet.

Ju mer jag läst om de som utför brotten, såväl som de som utsätts, desto mer har mitt intresse kring cybersäkerhet (och cyberbrottslighet) stigit. Jag ser numera alltid till att skydda min dator och smartphone när jag kopplar upp mig – känns som en självklarhet idag.

Det verkar dock vara en hård kamp. Säkerhetsbranschen tar fram fler säkerhetslösningar, samtidigt som de kriminella hittar olika sätt att ta sig förbi skyddet. När en hacker inte tar sig in systemmässigt kan social engineering vara ett sätt att ta sig in i en verksamhet. Det verkar alltid finnas områden som behöver ytterligare uppmärksamhet. Sånt gör mig nyfiken. Intresserar mig.

Min nyfikenhet leder mig framåt. Utan spaning, ingen aning.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s