Personlig utveckling

Personlig utveckling – min resa

Personlig utveckling väcker många tankar och idéer. Det är ett område där en mängd konsulter, coacher och tränare huserar och erbjuder sina tjänster. Alla vill vi bli ännu bättre.

För mig har det handlat om en kamp. En kamp som bland annat ledde fram till en artikel hos Aftonbladet.

Skärmdump från min medverkan i Aftonbladet - om stamning

Jag har stammat hela mitt liv, så länge jag kan minnas. Trots stora svårigheter så har jag alltid varit envis och bestämd när det gäller muntliga presentationer och högläsning. Jag backar inte undan.

För att ytterligare sporra och utmana mig själv har jag dessutom valt utbildningar och yrken som kräver ett stort mått av social interaktion. Steget från att som tonåring knappt ens få fram rätt namnet på den busshållplats jag skulle gå av på utan att haka upp mig, är steget långt till att hålla utbildningar och workshops för kollegor och kunder.

Flera gånger har jag funderat på om jag skulle vilja slippa min stamning. Som tonåring hade svaret varit ett självklart JA, idag är jag mer tillfreds med mig själv och vem jag är. Jag stammar och kommer alltid göra det. Du kanske inte märker det när vi pratar med varandra, men det beror på den andningsteknik och mentala träning som jag vet hjälper mig i min vardag – även fast jag ibland slarvar.

Vadå andningseknik och mental träning?

2001 antogs jag till McGuire-programmet och gick en fyradagars utbildning som förändrade mitt liv. Fyra tuffa, intensiva dagar från tidig morgon till sen kväll. Långt utanför komfortzonen.

Det är det mest utmanande jag gjort i hela mitt liv. ”Slutexamen” bestod i att hålla ett offentligt tal inför publik. Många icke-stammande är rädda för att tala offentligt, lägg då till rädslan att inte få fram ett ord pga stamning, så inser du kanske vilken press det var. Vi klarade alla av examensprovet med bravur och det gav en ordentlig boost till självförtroendet.

Själva utbildningen består av två delar – andningsteknik och mental träning. Att kombinera ett ”nytt” sätt att andas, med ett nytt sätt att tänka och se på omvärldens utmaningar, var ett framgångsrikt recept för mig:

We work with people who stutter, not simply with their speech behaviours. Our approach is not just about teaching physical techniques that deal effectively in the short term with dysfluencies. We identify and teach the mechanics and dynamics of speaking.

Through techniques of concentration, assertiveness and non-avoidance, the McGuire Programme helps tackle the many fears of speaking experienced by people who stammer.

With your hard work, courage and perseverance, and our support, speaking can become fun. Like with most of us, you can start realizing your personal and professional potential.

Fakta om stamning

Vi som stammar utgör ca 1 % av Sveriges (och världens) befolkning. Det innebär att vi är drygt 90 000 personer idag, i Sverige, som stammar. Du kanske känner någon. Om inte, kan du läsa mer om stamning hos Stamningsförbundet.

Resan fortsätter

På grund av (eller tack vare) min stamning har jag utvecklats till en envis och driven individ. Jag låter mig inte hindras, utan hittar nya vägar. Att lära mig leva med, och kämpa med, stamningen har stärkt mig på ett sätt som ingen utbildning eller kurs skulle kunna lyckats med, men det har varit en väldigt tuff resa. En resa där jag snart kommit halvvägs…

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s