Content Marketing · Digital marknadsföring · Sociala medier · Web management · Webbkommunikation · Webbstrategi · Webbtjänster

Organisera ditt arbete med digitala kanaler

Det finns vissa områden som det aldrig går att prata nog om. Strategi är det ena, organisation är det andra. Pontus Vinderos skrev ett väldigt läsvärt inlägg om den viktigaste rollen inom webborganisationen, vilket inspirerade mig till detta inlägg.

Modernisera din organisation

Den roll som Pontus lyfter upp är

samordnaren som håller ihop innehållsarbetet

Jag kan inte annat än att hålla med – innehållet är det viktigaste på webbplatsen. Det som är webbplatsen. Utan innehåll, ingen webbplats. Idag har det dessutom blivit extra tydligt, med tanke på hur mycket vi nu diskuterar begrepp som content marketing och storytelling. Begrepp som ställer betydligt högre krav på kompetens och hur man ska jobba med innehåll. Det är väldigt långt ifrån (som det ofta kan låta) ”uppdatera lite text”.

Tyvärr är innehåll något som ofta bara ska fungera. Degraderat till en gammal invand roll – webbredaktören, eftersom det ju bara handlar om att ”lägga in lite text och bilder här och där”.

Orsaken till det förhållningssättet är inte att det är en roll som på bästa sätt uppfyller organisationens krav, utan för att det är en roll som funnits sedan internets födelse (för att dra det till sin spets). Att innehåll idag är väsentligt mycket mer än ”text och bilder” är något som jag utgår från att alla som på något sätt anser sig vara digitala måste känna till.

Det har hänt en massa sedan 90-talet. Rollen som webbredaktör måste ersättas av mer moderna roller. Innehållet i digitala kanaler är allt viktigare och det går inte att falla tillbaka på ”så här har vi alltid jobbat”.

Rätt kompetens på rätt plats

Precis som att det gäller att tänka modernt och behovsorienterat vad gäller webborganisationens utformning, är det viktigt att ha tillgång till rätt kompetens. Antingen i form av anställda, eller konsulter. Avvägningen handlar om att ta reda vilka kompetenser som är av typen ”kärnvärde” och vilka som inte kräver samma, dagliga tillgång.

Ett team som arbetar med digitala kanaler skulle t ex kunna bestå av följande kompetenser:

  • Strateg
  • Projektledare
  • Innehållssansvarig/-samordnare
  • Innehållskreatör
  • Sociala medier-kommunikatör
  • Tekniskt ansvarig
  • Designer
  • Gränssnittsutvecklare
  • Systemutvecklare

De flesta kompetenser kan köpas som konsulttjänster, men vissa är bättre att ha internt. Allt som rör innehåll och strategi bör finnas internt, eftersom det är främst kopplat till den egna verksamheten. För att ha spetskompetens inom utvecklarområdet kan det däremot vara en fördel att köpa in den tjänsten.

Kompetenser som används dagligen bör rimligtvis vara anställda, medan ”sällan-kunskap” likväl kan köpas in från konsulter.

Skapa ett dream-team

Varför inte sammanställa en lista på alla de kompetenser (och antal) som skulle få din digitala satsning att lyckas. Såväl innehåll, försäljning, design, strategi, som utveckling. Ett digitalt dream-team. Satsa högt.

Sen kan det där med budget och vardag komma in, men du måste våga utmana det historiska organisationstänket för att lyckas. Lyft blicken.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s