Jobb · Personlig utveckling

Att veta vad man har…

Efter en dryg vecka i Toronto och en känsla av att kunna höra hemma där, kom jag hem och kände ”borta bra, men hemma bäst”. En ganska vanlig känsla efter att ha varit ute och rest. Att ha haft roligt och trevligt, men ändå trivas bäst med det man har. Det optimala är ju i och för sig om det går att plocka russinen ur kakan, eller solrosfröna från frösamlingen.

Plocka russinen ur kakan

Våga ta steget?

Idag ringde ännu en rekryterare (har ringt en del de senaste veckorna), med en intressant förfrågan. Tanken som kom då var ”gräset är alltid grönare…”. Samtidigt är det ju så att man alltid vet man har, men inte vad man kommer få. Det kan alltså kännas lite otäckt att ta steget och våga hoppa på något annat. Och vad händer om det inte blir så bra som det först verkade?

Å andra sidan – om det är så att jag skulle hitta ett superduperspännande jobb, skicka in en ansökan, men inte få det – då kan jag alltid trösta mig med ”there are plenty of fish in the see” (eller?).

Relationer – vänskap, och jobbet

Det finns alltid ett passande ordspråk som kan användas för att stärka våra val, eller beteenden. Ofta kopplat till relationer och att gå vidare, eller stanna kvar. Vi har olika typer av relationer med såväl enskilda individer, grupper, som platser och saker.

En typ av relation som påverkar oss väldigt mycket (för mycket?) är den vi har på arbetsplatsen. Jag tänker inte på den vi har med våra kollegor, utan snarare den via har med arbetsplatsen som sådan.

Precis som att det i en kärleks-, eller vänskapsrelation krävs aktivt arbete för att bibehålla och utveckla relationen, är det viktigt att göra detsamma i relationen med arbetsplatsen – men har du träffat på en sån arbetsgivare? En arbetsgivare som inte bara gör sig till för att du ska börja jobba där, utan dessutom inser att det krävs insatser för att du ska stanna kvar.

Varför stanna? Varför gå?

Arbetsgivare måste inse att de måste jobba på att inte bara rekrytera kompetenta medarbetare, utan de måste även jobba på att behålla de som redan är anställda. Det är inte bara billigare att behålla sin personal istället för att rekrytera ny, det innebär dessutom att kunskapen finns kvar och att nya personer inte måste läras upp på nytt.

Sen kan det ju bli så att det inte spelar någon roll vad nuvarande arbetsgivaren gör, utan du vill helt enkelt ha nya utmaningar. I de lägena gäller det att verkligen veta vad det är som lockar – och varför. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Det kan ju vara en synvilla…

2 reaktioner till “Att veta vad man har…

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s