Web management · Webbstrategi

Digital strategi i ett operativt perspektiv

Idag hade jag en diskussion kring behovet av en digital strategi och vad den är bra för.

Att det behövs en strategi för digitala frågor var något som slogs fast under Webbdagarna, men som även är något som jag lyft upp tidigare.

Tanken med en digital strategi är att – på en övergripande nivå – visa syfte, mål och vision med den digitala närvaron, tillsammans med målgrupps-, konkurrent-, behovs- och SWOT-analyser. Dessutom behöver varje digital kanal (publik webbplats, inloggade tjänster, sociala medier etc) behandlas var för sig.

Strategier är levande ramverk i verksamheten, som ska uppdateras kontinuerligt och anpassas efter en föränderlig omvärld – men hur ska den digitala strategin användas rent operativt, i vardagen?

Digital strategi - to-do-lista

Affärsmål – digitala mål

Som jag beskrivit i tidigare inlägg kring digital strategi så ska den självklart bygga på övergripande affärsplan. Samma sak gäller de digitala målen. Utifrån t ex försäljningsmål och kommunikationsmål gäller det att definiera vad de digitala kanalerna ska åstadkomma.

Med en tydlig digitala strategi, som kommuniceras ut i verksamheten, ökar kunskapen och insikten om det digitala området. Alla måste veta varför det satsas på digitala kanaler och vad som ska åstadkommas.

De övergripande affärsmålen ska leda fram till digitala mål på årsnivå, som sedan delas upp på t ex kvartals-, eller månadsnivå. Målen kan sedan leda fram till ett eller flera projekt, beroende på nivå och omfattning.

Projektunderlag

Eftersom projekten bygger på målen från den digitala strategin blir strategin ett bra internt ”slagträ” i planeringen. Ett projekt som inte är kopplat till ett uttalat mål (och syfte) kan därmed förklaras ”icke-görbart” utifrån ett strategiskt perspektiv. Det förenklar det operativa genomdrivandet av den digitala strategin och de prioriteratde projekten.

Självklart lär det tillkomma krav på projekt som inte har någon direkt koppling till strategi och mål, men ju bättre definierad den digitala strategin är, desto mer effektiv blir den som slagträ i kampen att fokusera på de projekt som ger bäst effekt för verksamheten.

Verksamhetsplanering

På samma sätt som olika typer av projekt prioriteras utifrån strategin kan den även användas för organisatoriska frågor. Om det finns mål som t ex anger ”ökad synlighet i sociala medie” kan det krävas ökade personella insatser för att åstadkomma detta. Det går inte att hoppas att det går att omfördela resurser hur som helst, utan att andra projekt/områden blir lidande (eller att personalen bränner ut sig).

Dessvärre finns det ofta en tro att ”allt löser sig”. Den som tror så kommer tyvärr mötas av den trista verkligheten. Allt går inte att lösa med ”prioriteringar”.

Sammanfattning

Med en välformulerad strategitydliga mål och en välanpassad organisation blir det digitala arbetet både roligare och enklare – vilket vi alla hoppas på, eller hur?!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s