Facebook · Reklam · Teknik · Twitter · Webbkommunikation · Webbstrategi · Webbtjänster

Tankar från Webbdagarna – dag 2

Jag hade en tanke att gå på ett frukostseminarium, men det blev inte så. Istället fick jag möjlighet att fortsätta gårdagens strategidiskussion med Karin Zingmark. På nåt sätt är det just dessa möten som är det som gör Webbdagarna så bra. Programinnehållet är en del, kunskapsdelandet i pauserna en annan – minst lika viktig.

Nathalie Nahai – webbpsykologi

Det här är ett område som jag verkligen gillar. Vi människor är inte mer än – människor, vilket innebär att det vi har grundläggande psykologiska behov som kan utnyttjas för kommunikation och marknadsföring. Genom att ha insikt i hur (och varför) vi människor agerar som vi gör är det möjligt att förutse beteenden online, trots att de kan vara irrationella.

Ju mer du känner till om mänskligt beteende, desto bättre blir du på att rikta ditt budskap rätt.

Key takeaways: web psychology

Vigor Sörman – influencer marketing (”the skip generation”)

Det första jag gör när jag startar en webbläsare för första gången är att installera adblock. Jag är inte ensam – 50% av alla unga användare gör samma sak.

Så hur når företagen en växande skara potentiella kunder som (precis som Alexander Bard under dag 1) tycker att marknadsföring är spam?

Millennials föredrar onlinekändisar – påverkare. Genom att samarbeta med påverkare kan du få en ökad genomslagskraft för ditt budskap. Men – du måste skapa innehåll som målgruppen vill titta på. Det måste finnas ett mervärde i dina budskap.

Tre anledningar till varför influencer marketing är bättre än traditionell marknadsföring:

 1. De nya innehållsskaparna går om de traditionella medierna i räckviddComviq - case study
 2. Det traditionella reklambudskapet har tappat sin slagkraft. Nu måste du skapa ett innehåll folk vill titta på och inte skippa
 3. Var i ständig dialog med din målgrupp. Inspirera dem, underhåll dem, lär dem och lyssna på dem.

Jag tror att många traditionella, konservativa företag och organisationer måste tänka om från grunden. Det sitter djupt att marknadsföra genom att berätta för kunderna ”så här är det”. Den tiden är snart förbi (om den inte redan är det). Är du med på tåget?

Simone Giertz – Queen of shitty robots

Jag såg ett inslag på tv om Simone. Redan då tyckte jag att hon hade helt rätt inställning – att bygga robotar för att det är kul, inget annat. Underbart! Önskar att fler hade (och tilläts ha) den inställningen, precis som Adam Smiley Poswolsky pratade om igår.

Alexande Bard pratade om postningar av bilder på Instagram igår, att det (i stort sett) bara var intressant för den personen. Simones syn på saken var att om du tycker att vissa saker är intressanta, så finns det säkert andra som också kommer tycka att det är intressant. Men det kanske är annorlunda med idéer jämfört med bilder…

Dessutom är det så att dina idéer kan leda till att andra får kompletterande idéer som skapar nya möjligheter – o behov. Det sammanfattas fint med:

Ideas first. Tools later.

Och Queen of shitty robots. Äsch, de är ju roliga. Behöver inte vara nyttiga. 🙂

Sune Kaae – personaliserade uppleverlser med hjälp av Internet of Things (IoT)

Det vi ser idag för IoT motsvarar hur det såg ut för webben 1998. Samma testande och skapande.

Jag blev inspirerad över de exempel på tekniska lösningar som Sune visade upp. Gillar framförallt samarbetet i Köpenhamn med lånecyklarna och kollektivtrafiken, som byggde på att användaren hela tiden hade information om var närmaste transport fanns – där och då.

Samtidigt är jag, som trogna läsare känner till, fundersam kring hur säkerheten hanteras i kommunikationen mellan olika uppkopplade produkter. Jag kanske är onödigt skeptisk och paranoid, men allt som är uppkopplat är sårbart.

Sunes svar på min oro var

Think early Windows + Internet

…vilket för oss tillbaka till 1998. Det är en lång väg vi har framför oss, men vi kan alla bidra på olika sätt. IoT är framtiden, trots att det kanske fortfarande dröjer innan genomslaget kommer på bred front.

Jens Christensen – VR

Teknikspåret fortsatte med VR. Rent ärligt så har jag inte lagt så mycket tid och energi på att sätta mig in i möjligheterna med VR. Tyvärr hade jag väntat mig fler exempel på hur VR kan användas.

Det viktigaste som jag fick med mig var att

Med VR kan du se o uppleva mer (allt), överallt.

Kan tänka mig ett flertal uppslag på hur VR kan användas, men hade som sagt var gärna sett lite praktiska exempel.

Mona Adawi – effektiviserad kundkommunikation med marketing automation

Efter IoT och VR var det dags fär nästa, omtalade, buzzword – marketing automation (MA). Hemtex hade inlett arbetet med att ta fram en strategi för CRM – såklart.

Hemtex: CRM-strategi

Genom att kombinera kundundersökningar med beteendeanalys är det möjligt att få en bild av vad kunderna verkligen tycker. Och hela syftet med kundkommunikation är:

Rätt kommunikation till rätt kund med rätt innehåll med rätt intervall.

Det låter ju så enkelt och självklart, men är såklart inte det. Det krävs jobb. Hårt jobb.

Att arbeta manuellt med CRM kan fungera, men det tar väldigt mycket tid. Rätt verktyg kan både förenkla det dagliga arbetet och innebära en automatisering av processer.

I slutändan är det viktigaste av allt är att ha en tydlig målbild av vad som ska göras, i kombination med flexibilitet i själva utförandet.

Anna Hass – skriv effektiva texter som konverterar

Anna var väldigt konkret och tydlig med exempel och att gå in på vad hon sa skulle nästan kräva ett eget inlägg, men kortfattat:

 • Syfte
  • AIDAS
  • Väck användarnas förtroende
  • Tydlig call-to-action för varje målgrupp – gör det lätt att göra rätt
 • Struktur
  • Överblickbara sidor
  • Lätt att jämföra saker (produkter, tjänster)
  • Viktigaste innehållet (för användaren) först
 • Språk
  • Enkelt språk, vanliga ord
  • Innehållsrika rubriker och länkar

Retoriken har som bekant sitt ursprung hos de gamla grekerna. Redan de vissta att när du skriver en text – gör det tydligt för dina läsare vad de ska göra. Balansera fakta med förtroende och känslor.

Eftersom olika individer reagerar på olika sätt inför budskap som bygger på fakta, förtroende och känslor är det – än en gång – viktigt att känna till målgruppen och ta reda på vilken paketering som fungerar bäst i respektive fall.

Det kan vara värt att tänka på att text som funkade för 5-10 år sen kanske inte funkar idag. Enklaste sättet att ta reda på om ditt innehåll fungerar – testa dig fram!

Istället för att gissa dig till vilken typ av innehåll som din kund är intresserad av – vänd dig till kundservice för att ta reda på vad kunderna frågar om. Tvinga inte heller kunden/användaren att lära sig ditt språk. Kommunicera på kundens villkor.

Jag hoppas att Annas presentation snart finns tillgänglig på webbdagarna.se för både oss som var där och alla andra. Det är nog en av få presentationer som jag verkligen vill ha i sin helhet.

Thierry Bedos – ”the power of Big Data”

Ännu ett välkänt och omtalat begrepp – big data. Vad det handlar om är de möjligheter som finns när du har data om kunder/ användare. Å andra sidan är det viktigt att vara ta reda på hur korrekt datan är och  ta beslut med utgångspunkt från det. Gör inte förhastade tolkningar av data och korrelationer, eftersom det kanske är slumpen som ger ett visst resultat.

Thierry visade hur Hotels.com följde kunden från mobil till desktop. Sömlöst. Det kräver tillit hos kunden då denne behöver vara inloggade för att övergången ska fungera.

Tillit är inget som kommer på en gång, utan det byggs upp över tid, som dejtande (vilket ju diskuterades under gårdagen).

Sara Öhrvall – vi är alla superhjältar

Avslutningen handlade om hur vi med dagens teknik kan samla in data och lära oss om varandra, såväl som att utveckla våra sinnen (förstärkt syn och hörsel).

Jag är väldigt sparsmakad med vad jag gör på Facebook, men följer flera sidor och gillar inlägg – som så många andra. Därför kändes det lite skrämmande att höra att vår personlighet kan avslöjas baserat på våra likes. Det är t o m så att våra likes kan ge en tydligare bild av våra personligheter än den bild som kollegor, vänner och familj har av oss.

Inte kändes det mindre skrämmande att Facebook Deep Face har lika hög grad av igenkänning av ansikten som vi människor har. Det som verkat orealistiskt i CSI är nu plötsligt verklighet.

Det som var mindre skrämmande, utan istället väldigt intressant, var simuleringar som bygger på verklig data. Genom att skapa en simulerad miljö, baserad på aktuell data, är det möjligt att testa olika typer av förändringar som annars skulle vara dyra att genomföra. Användbart inom tex infrastruktur, stadsplanering och byggproduktion.

Slutord

Trots att det även idag avhandlades en hel del välkända begrepp och områden så känner jag mig ändå nöjd med dagen. Jag fick t ex möjlighet att prata med Pontus Staunsrup och Sverker Hemring, som jag (liksom Karin) ”känner” från Twitter. Det fysiska mötet är underskattat, i mina ögon. Webbdagarna är ett bra tillfälle att träffa branchfolk.

Och avslutningsvis – jag blev vald till Årets Twittrare: 🙂

Om jag får bestämma så ses vi nog på Webbdagarna 2017 igen. Tack för i år!

3 reaktioner till “Tankar från Webbdagarna – dag 2

 1. halloj!
  bra sammanfattningar från Webbdagarna, inte omöjligt att jag kommer låna en del av dig när jag gör mina egna (givetvis med hänvisning till dig) 🙂 och som sagt, kul att ses, vi gör’t igen! … cheers!

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s