Sociala medier · Teknik · Twitter · Webbstrategi

Tankar från Webbdagarna – dag 1

En sammanställning av mina intryck från första dagen på Webbdagarna i Stockholm. Ett axplock av stort och smått.

Webbdagarna

Keynote – Alexander Bard

Inledningen på Webbdagarna blev svår att överträffa. Inte nog med att Alexander Bard sågade Instagram (”endast intressant för narcissister – ingen tittar på dina bilder”), han var dessutom helt ”analog” och körde med whiteboard istället för en ha förberedd presentation (som alla andra…).

Och det var helt rätt val i mina ögon. Både att ha Bard som Keynote och att undvika tekniska hjälpmedel.

Det som jag främst fick med mig från Bards keynote är att vi nu lämnar Napoleons sätt att se på organisationer och kommunikation. Nu kan alla kommunicera med alla, mycket tack vare sociala medier.

Med tanke på att många av åhörarna säkert jobbar med onlinemarknadsföring på ett eller annat sätt, kändes kanske likställandet med spam lite främmande. Istället för marknadsföring är det kommunikation vi ska syssla med, enligt Bard.

Slutord:

Alla kan kommunicera med alla – o kommentera allt. Eftersträva transparens.

Rahul Lindberg Sen – kundrelationer med dejtingvärlden som förebild

Tweeten ovan är en bra sammanfattning av vad det hela handlade om.

Använd tänket från dejtingvärlden för att skapa den optimala kundresan. Precis som att det är viktigt att du framställer dig själv i god dager inför en dejt måste du paketera ditt erbjudande på ett inbjudande sätt. Jag hoppas att materialet kommer

Donna Hanafi – tillväxt med fokus på användaren

Med tanke på att kunden är i fokus för Webbdagarna denna gång är detta ett självklart tema. Egentligen inga konstigheter – de flesta inser (borde inse!) att det vi gör måste vara anpassat till våra användare/kunder. Trots detta ser inte verkligheten sån ut. Därför är det viktigt att tjata, tjata, tjata.

För att lyckas med affären måste fokus ligga på vad som är viktigast för att kunden, för att denne ska våga ta steget. Självklart med målet att kunden även ska stanna kvar som kund framöver. Självklarheter, men ändå så svårt att göra rätt.

Karin Zingmark – ny syn på digitala strategier

Inledningen berörde det som jag bloggade om i helgenartikeln i Di Digital, vilket Karin själv berörde i ett sammanfattande inlägg på LinkedIn. Känns lite kul att mina inlägg kring strategiområdet ligger så i tiden.

Istället för att t ex ha en ”digital avdelning” ska allt vara digitalt idag, eller rättare sagt – allt är digitalt. På samma sätt är ”digital strategi” onödigt – egentligen handlar det om strategi. Om allt redan är digitalt så är ju även strategin digital. Det behövs ingen separat digitala strategi.

Den nya tekniken som vi idag använder oss av i vår vardag leder enligt Karin till nya beteenden och möjliggör innovation. Jag kan tänka mig möjligheterna som finns på ett företag som Microsoft, med detta i bakhuvudet. Tyvärr pratar fortfarande många företag om att ”digitalisera”, utan att något konkret sker. Kanske saknas en strategi?

När allt ska vara digitalt förändras även titlar och organisationen behöver uppdateras. Jag skulle inte ha nåt emot att jobba i ett Marketing Innovation Team istället för Digitala Kanaler, som Karin beskrev. Låter kreativt och spännande.

Pontus Staunstrup – Content marketing B2B

Om du sett länkarna till de blogginlägg som jag postat på LinkedIn har du säkert sett kommentarerna från Pontus. Det var med viss förväntan jag satte mig för att lyssna.

Pontus och jag har en överensstämmande bild av hur viktigt det är för företag (och organisationer) att ha en strategi för (bl a ) content marketing. En så enkel sak som att definiera målgrupp är i vissa fall inte så lätt.

Är det din målgrupp som tar beslut om köp, eller är det någon på en helt annan organisatorisk nivå?

Den frågan är viktig att avgör för att du ska veta hur du ska anpassa din kommunikation efter ”rätt” kunskapsnivå.

Precis som jag t ex skrev i mitt tidigare inlägg om att strategin måste underhållas lyfte Pontus tanken om att innehållsarbete (och strategiarbete) är en cirkulär process – ett pågående arbete utan definitivt slut – istället för det traditionella tratt-tänkandet.

Framtidsspaning – Sofia Svanteson, Digge Zetterberg och Darja Isaksson

Lite väl forcerad trendspaning tyvärr, men det fanns guldkorn:

Se o tolka verklighet/vardag utifrån flera vinklar. Resultatet är bättre produkter o tjänster.

Förmågan att samarbeta kommer att bli den viktigaste kompetensen.

Nästa gång hade jag önskat lite mer tid. Det fanns ingen möjlighet att smälta och ta in det som diskuterades…

Adam Smiley Poswolsky – millenials i synnerhet och anställda i allmänhet

Egentligen handlade föredraget om vad företag och organisationer måste tänka när det gäller att anställa millenials. Personligen kände jag väl igen mig i många saker.

Det som fick överraskade mig mest var:

70% är missnöjda med sin arbetsplats i USA (o globalt)

Det är viktigt att inte fastna i ett jobb som du inte trivs med, eller umgås med människor som trycker ner dig.

Hitta de som tror på dig och lyfter upp dig. Genom att få stöd från de som tror på dig får du kraft o energi att skapa (o gå vidare).

Den absolut viktigaste frågan är: Vad är meningsfullt för Dig?

Att göra det som är meningsfullt är vad som kommer fungera i långa loppet.

Meningful work - meningsfullt arbete

Jag tror att många arbetsgivare står inför stora förändringar, precis som att hela arbetsmarknaden står inför stora förändringar. För att lyckas krävs det att arbetsgivarna blir mycket mer flexibla för att bättre svara på de behov som anställda har.

Avslutande keynote – Ben Jones

Avslutningen skedde med utgångspunkt från barnens kreativa tänkande och agerande, som tyvärr skolan lyckas döda – långsamt.

Barn kan agera utan begränsningar, utan att bry sig om omvärldens reaktioner. De dansar t ex om de hör musik, utan att fundera på om det är ”passande”.

Precis som att föräldrar tror på, stöder och bygger upp sina barn är det viktigt att vi i arbetslivet vågar tro på våra medarbetare och kollegor. Det får dem att åstadkomma ännu bättre resultat.

Slutord

Det har varit en dag som blandat teori, filosofi och handfasta tips. Kanske inte så mycket ”wow”, utan mer ”ja, jaha”. Mer även att bekräfta sånt som jag redan känner till är bra – stärker empirin, som vissa kanske skulle säga.

Digitala strategier förresten. Tydligen är ledning och styrelse i osynk gällande behovet av strategi för digitala kanaler.

”Styrelserna skriker efter digitala strategier

Oväntat. Borde inte ledningen (med VD i spetsen) lyssna på styrelsen (som ju tillsatt VD), eller?

3 reaktioner till “Tankar från Webbdagarna – dag 1

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s