Sociala medier · Web management · Webbstrategi

Den digitala strategin behövs för att visa vägen

Igår läste jag artikeln ”Fyra av tio bolag saknar digital strategi” från Di Digital. Mina inlägg kring behovet av en digital strategi kunde inte ligga mer i tiden. Med tanke på att…

Tre av fyra ser digitaliseringen som en möjlighet snarare än ett hot, enligt undersökningen ”Näringslivstoppar” som Ipsos gjort på uppdrag av Di.

…är jag (till skillnad från Knowit-konsulten) förvånad över avsaknaden av digitala strategier.

Jag har svårt att se att ett företag t ex skulle ge sig in på en ny marknad utan att ha en strategi för hur man ska gå tillväga, men när det gäller digitala kanaler och sociala medier verkar nästan hälften av företagen tro att det går att ”bara köra”.

Varför?

Mina inlägg ”Strategin – din digitala ritning”, ”Strategin behövs – och måste underhållas”, ”Därför ska du ha en strategi” och ”Bemanna den digitala strategin” visar på hur viktigt det är att ha en digital strategi. Framför allt för att koppla det digitala arbetet till övrig affärsutveckling och strategiska processer.

Å andra sidan – med tanke på hur (bristfälligt) många företag hantera sina digitala kanaler borde de själva inse att de behöver en digital strategi.

Om vi istället för att likna strategin med ett ritning (som i mitt inledande inlägg) kan vi se det som en karta

Kartan visar vägen

Tänk dig att du är i Solna C. Om du inte vet om att du är i Solna är det omöjligt att veta i vilken riktning du ska åka, om du ska därifrån. Ju mer du vet om var du är är det lättare att skapa sig en bild av omgivningarna (omvärldsbevakning, konkurrentanalyser mm).

För att ta dig från där du är, underlättar det om du har ett mål, t ex Skanstull. Hur du tar dig dit är kanske mindre viktigt – bara du kommer dit.

Hitta till målet: från Solna till Skanstull

I kartan ovan kan vi se att det finns ett par olika varianter på hur det går att köra bil och att det dessutom går att åka tunnelbana. Det är egentligen precis samma sak med en strategi (digitala eller annan). Strategin sätter ramarna, utförandet är valfritt – så länge målet uppfylls.

Kör inte vilse i den digitala staden – skaffa en karta, ta fram en digital strategi som visar vägen!

2 thoughts on “Den digitala strategin behövs för att visa vägen

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s