Webbstrategi

Därför ska du ha en strategi

I samband med att jag publicerade uppföljningen ”Strategin behövs – och måste underhållas”, skrev Pontus Staunsrup det tankeväckande inlägget ”Sju myter om strategi”. Vi är överens om behovet av en strategi, men Pontus förklarar orsaken på ett väldigt pedagogiskt sätt.

Därför behövs strategin

  1. Strategin förhåller sig inte till kreativitet – och påverkar således inte kreativitet
  2. Det går alldeles utmärkt att ta fram en strategi på kort tid och sedan utveckla den vartefter. Det är bättre att tänka till än att bara köra på.
  3. En strategi kan mycket väl innehålla krav på flexibilitet och möjligheten att testa andra lösningar. Agilt tänkande och en hel mängd andra metoder hade aldrig existerat om de inte hade utvecklats just för affärsstrategier.
  4. Strategi handlar om sunt förnuft och att försöka tänka efter före – något som alla människor kan göra
  5. Att ha en beredskap för att förändra affärsmål, verksamhetsfokus, målgrupper och så vidare är en del i en strategisk process, inte något som motsäger eller utesluter en strategi.
  6. Gör leveransen till en fungerande strategi, vilket ökar chanserna för att strategin ska spela en verklig roll betydligt.
  7. Det räcker med att en liten verksamhet expanderar något eller att någon försvinner för att hela ert väl fungerande system ska kunna gå i stycken. Så lägg lite tid på att definiera varför ni gör det, vem som gör det och hur ni gör det.

Börja redan nu

Som Pontus så tydligt förklarar så finns det ingen anledning till att inte sätta upp en strategi. Det är lätt att komma igång – och kostsamt att inte ta fram en strategi. Börja med de enkla definitionerna under punkt 7 ovan och gå vidare, men läs först hela inlägget om strategimyterna.

Tror att vi är många som känner igen oss från möten och diskussioner på olika arbetsplatser.

Vad väntar du på?

2 reaktioner till “Därför ska du ha en strategi

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s