LinkedIn · Webbstrategi

Strategin behövs – och måste underhållas

Mitt inlägg ”Strategin – din digitala ritning” skapade en intressant diskussion på LinkedIn. Jag fick frågan om det verkligen går att ha en strategi i den föränderliga digitala värld vi lever i. Mitt enkla svar är – ja. Med utgångspunkten från liknelsen med husritningen var min kommentar denna:

Genom att ha en ritning möjliggör du anpassningar. Utan ritning har du inget att förhålla dig till. Utifrån ritningen kan du göra förändringar för att bättre tillgodose nytillkomna behov och krav. Dessutom – den initiala ritningen kan vara av övergripande karaktär, fram till dess att behoven har klarnat…

Den digitala ritningen är inte lika stelbent som husritningen, men det krävs likväl en ritning. De enda som möjligen kan komma undan med att ”testa sig fram” är småföretagare under uppstart. Alla som har en etablerad digital närvaro måste kunna mäta ”före” och ”efter” för att säkerställa att den utveckling som görs gynnar verksamheten.

En digital strategi är inget ”engångsdokument” som tas fram för att sedan hamna i en folder på filservern. Det är ett arbetsdokument som regelbundet ska ses över. Genom att hela tiden följa upp och mäta, kan strategin anpassas till den föränderliga omvärlden.

Jag fick frågan om ”fail fast and cheap” inte kunde vara att föredra för att testa sig fram till rätt lösning. Min erfarenhet, som jag även fick stöd för, är att ”cheap” inte blir billigt, utan snarare tvärtom. Den snabba och billiga erfarenheten blir kostsam och krånglig. Viktigaste orsaken till att inte använda det angreppssättet är att det, genom ostrukturerade ”test”, blir svårt att veta vad som genererat resultatet – oavsett om det är positivt eller negativt.

En digital strategi ska utvecklas i linje med verksamhetens och omvärldens behov, för att hela tiden ge en korrekt bild av nuläge och önskat läge. Utan strategi vet du inte var du är, eller vart du ska. Vilse i skogen, utan karta…

Vilse utan strategi

3 reaktioner till “Strategin behövs – och måste underhållas

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s