Webbstrategi

Strategin – din digitala ritning

Det finns ingen som skulle bygga ett hus utan ritning. Utan ritning är det omöjligt att veta vad som behövs till bygget och hur det ska se ut i slutet. Och dessutom – vem vet om slutresultatet blir rätt, eftersom ingen vet hur det var tänkt att se ut.

Varför är det då så många företag som ”testar på” olika typer av digitala initiativ, utan att ha en strategi?

Vägval

Utan strategi – ingen riktning

Om du inte har en strategi som beskriver vad du vill åstadkomma, med vilka resurser och definierar slutmålet – då kan du inte veta när du har lyckats, vilket får anses vara utgångspunkten för ett ”test”. Tanken med testet borde vara att ta reda på om en idé är möjlig att genomföra, eller inte. Men om du inte vet vad testet ska leda till är det omöjligt att veta om det lyckats…

I mitten/slutet av 90-talet var det okej att ”testa på”, eftersom det fortfarande var osäkert vad som var möjligt att göra med/på Internet.  Idag är det inte lika okej att göra ”test”. Vi vet vilka möjligheter som finns på Internet, oavsett om det handlar om webbplatser, sociala medier, appar eller IoT. Kunskapen finns om inte annars bara ett klick bort via Google.

Mål, mät – lyckas

För att veta vart du ska måste du tydligt definiera – och kommunicera – målet.

Hit ska vi

Sen gäller det att följa upp och säkerställa att du är på rätt väg – mäta.

Som med husbygget – du måste stämma av mot ritningen för att se att allt görs på rätt sätt och att det ser ut som det ska. Den digitala strategin måste ses över regelbundet och uppdateras för att stämma överens med verksamhetens övergripande strategier. Detsamma gäller mål och mätetal. Först med den insikten kommer den digitala satsningen att lyckas.

Sluta fuskbygga!

2 thoughts on “Strategin – din digitala ritning

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s