Jobb · Personlig utveckling · Web management

Titlar och roller inom det digitala området (igen)

Det jag skrev om titlar och ansvarsområden 2009 är fortfarande lika aktuellt. Fortfarande tycker jag att ”webbredaktör” används i alltför stor utsträckning. En rest från när webben var ung, tillsammans med titlar som infomaster och webmaster. Problemet med titlar, som jag tidigare skrivit om, är att det i själva titeln finns en tolkning kring ansvar och kunskap. Och:

Oavsett jobbtitel, om man har ”webbredaktör” i bakhuvudet blir det inte mer än webbkommunikation. Det krävs andra typer av kunskaper och kompetenser för att tänka ”affärer”.

…vilket också är något som jag skrev 2009. Trots att de olika titlarna som används har exploderat totalt glömmer vi ofta den viktigaste saken:

Likställ inte titel med roll, eller för den delen – arbetsuppgifter. Dels har olika individer olika tolkning av de titlar som cirkulerar, dels är det väsentliga vad som verkligen görs inom ramen för rollen – och om det finns andra som gör motsvarande uppgifter. || Roller och ansvar inom webb

Titelhysterin fortsätter

Anpassa titeln till arbetsuppgifterna

Eftersom Internet vuxit fram ur ingenting innebär det att t ex de som jobbar med först det linjära internet, sedan webben och nu senast sociala medier, har titlar som kommit över tid. Tyvärr, som jag var inne på tidigare, finns det vissa titlar som håller sig fast.

Webbredaktör.

En titel som bara passar i ett sammanhang: om du jobbar med innehåll i redaktionell form. I en organisation där det finns ett redaktionellt råd, där en person är chefredaktör och övriga (3, 5, 10, 15?) är redaktörer – webbredaktörer. All annan form av användning av titeln webbredaktör är – om du frågar mig – en kvarleva från millenieskiftet.

Vad ska det vara istället?

Använd en mer modern syn på titlar. Sitt inte fast i ”så har det alltid varit”, för Internet är inte så gammalt. Gå inte i den enkla fällan. Utgå från det som görs – och hur.

 • En person som jobbar med innehåll på en webbplats är såklart – innehållsansvarig. Det kan passa även om det är 2-3 personer som jobbar med innehållet. De tre är innehållsansvariga.
 • Eller varför inte det engelska Content Manager.
 • Ett annat alternativ är innehållskreatör, som kan få det extra tilltalet junior/senior, beroende på graden av ”kreerande”.
 • Försäljning, webbanalys, SEO mm kan vara enksilda roller, eller en och samma. Titel?

Det viktigaste när det gäller titlar, är att den som har rollen och utför arbetsuppgifterna självklart ska ha mest att säga till om. Om det är någon som är expert på området är det ju den personen.

7 reaktioner till “Titlar och roller inom det digitala området (igen)

 1. Conversion manager på den sista kanske? Håller helt med om titlarna, men saknar copywritern som sätter tonen och gör innehållet stringent.

  Min bild av rollen ”webbredaktör” är att de förväntas vara tusenkonstnär, men med minimalt med tid/resurser blir det oftare att släcka bränder än att göra det de är bra på. Vore kul att se fler företag som satsar på kvalitativt innehåll! Tror dock att fler faktiskt börjar få upp ögonen för att innehållsarbete lönar sig.

  Gilla

  1. Precis, Conversion Manager är en ganska vanlig titel. Håller inte med om ”copywriter”. Det är en expert som (oftast) inte återfinns på ett vanligt företag. En copywriter kan tas in för att skapa ett strategiskt dokument kring tonalitet osv, men det är ingen som producerar innehåll.

   Din bild av webbredaktören stämmer med min. Är samtidigt glad att det äntligen är en titel som allt oftare byts ut. Dessvärre är tyvärr den ”nya” rollen bara en ny titel, men med samma spretiga ansvar. En person kan inte ha alla kompetenser som behövs för att driva webbarbetet framåt, vilket jag skrivit om tidigare. Vi har nog en bit kvar innan myntet fallit ner hos alla, men så småningom så…

   Gilla

   1. Copywriterns roll – jag vet, men det vore grymt att ha nån som ansvarar för tonalitet och språklig kvalitet på innehållsavdelningen och inte lämna det till en punktinsats och en strategi (på myndigheter har man ju ofta en språkvårdare, men den personen sitter sällan med digital produktion). Och det är alltför sällan man lyfter den kommunikativa kompetensen i allt annat webbredaktören (eller Content Manager) ska kunna… Copy Manager ;-))

    Gilla

   2. Den person som är innehållsansvarig/Content Manager måste självklart vara duktig på att skriva – webbcopy helt enkelt. Men att vara duktig på webbcopy är inte samma sak som att vara copywriter. Jag anser mig duktig på webbcopy, men skulle aldrig kalla mig copywriter. 🙂 Dessutom – det som är viktigast är inte bara tonalitet och språkkvalitet, det är att skriva sökmotoroptimerat och säljande.

    Gilla

   3. Jag tänker att man ibland är så sökoptimerings- och konverteringsdriven att man ibland glömmer annan kvalitet. Men då är vi ju tillbaka på content managerns bläckfiskroll – att hen vara fantastisk på alla ben, eller armar ;-)) trevlig helg Per! Hälsa Lotta

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s