Jobb · Personlig utveckling · Projektledning · Web management

Lyckas med samarbetet i teamet

Vi alla har säkert jobbat i både framgångsrika och mindre fungerande team. Det kanske kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det var som fick samarbetet att lyckas, eller fallera. Ibland är det en smal linje mellan succé och motgång. Ibland känns allt superbäst.

När jag läste artikeln 5 reasons why collaboration fails and how to overcome them kände jag väl igen mig.  Här är min genomgång av det som jag tror leder till lyckat samarbete.

Rätt verktyg

Verktyg ska underlätta arbetet. Det finns inget självändamål i att ha en massa (coola) verktyg bara för att de är nya – och coola. Använd verktyg som är enkla att använda och gör jobbet effektivt. Oavsett om det är ”nytt och coolt” eller inte.

Det finns t ex ett antal olika projektkommunikationsverktyg som även fungerar i en mindre grupp. Allt från det lite tekniska Jira med allt du behöver (och lite till), till det visuellt enklare Trello.  Det finns fördelar med bägge verktygen. Välj utifrån dina behov.

För många verktyg, som dessutom är komplexa att använda, riskerar att leda till att inget av dem används. Börja i liten skala och öka.

Rätt mål

Att ha mål är en av grundstenarna i allt arbete. Rätt mål kan stärka teamet och visa vägen framåt. Det är en stor fördel om hela teamet dessutom kan deltaga i målformuleringen, för att därigenom driva arbetet i rätt riktning ännu mer effektivt.

De individuella mål som sätts för medlemmarna i teamet ska vara en del av det övergripande målet.  Antingen i form av enskilda uppgifter eller större ansvarsområden. Oavsett vilket, ska de enskilda målen tillsammans leda till att det övergripande målet uppfylls.

Rätt ledare (chef)

Ju fler kockar, desto sämre soppa.

Vem är det som bestämmer? Vem tar det slutgiltiga beslutet?

Vi svenskar sägs vara den mest diskussionsinriktade arbetsgruppen i Norden. Vi vill gärna prata och diskutera, och vara demokratiska. Det må låta bra i teorin, men risken är att det slutar i – pannkaka. Alla kan inte få vara med och bestämma, då händer ingenting. Någon måste ta Beslutet.

Däremot är det viktigt att frågor förankras och att de som har mest expertis inom området får komma med synpunkter och kommentarer. Det slutgiltiga beslutet – det fattas dock av en person.

Genom att kombinera ett tydligt ledarskap med decentraliserat ansvar kan teamet utvecklas till en välfungerande grupp. Ledaren ska lyfta teamets kompetens och peppa medlemmarna att bli ännu duktigare inom sina respektive områden, samtidigt som det är upp till medlemmarna att alltid bibehålla fokus mot det övergripande målet.  Alla jobbar tillsammans – i samma riktning.

Rätt team-medlemmar

Det är inte alltid du har möjligheten att skräddarsy ett team efter eget huvud, men om du har det – tänk på att bygga upp ditt team med individer av olika personlighetstyp. Alla kan inte vara egensinniga stjärnsäljarne, men de kan inte vara försynta, grå möss heller.

Genom att låta hela teamet få ta del av information inför arbetsmöten kan både den utåtriktade, såväl som den mer blyge, få en chans att förbereda sig och föra fram sin åsikt. Alla ska ha möjlighet att säga sin mening. Det kanske är den tystaste och mest tillbakadragne som har de mest kreativa och nyskapande idéerna.

Som ledare är viktigt att du inser att dina kollegor är olika och att du tar tillvara på dessa olikheter.

Slutord

Som det står i artikeln – teamet är ”vi”, inte ”jag”. Hela teamet räknas. Alla behövs för att samarbetet ska lyckas och målet nås.

Kör hårt!

2 reaktioner till “Lyckas med samarbetet i teamet

  1. Angående verktygen. Gäller även att ha kompetens att använda de. Lätt att lägga in saker i Trello. Svårare att läsa på om Theory of Constraints och något av Deming 😉

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s