Facebook · Sociala medier · Web management

Aktiv på sociala medier under helgen?

En av fördelarna med sociala medier är att de är tillgängliga dygnet runt. För den som har vänner som är geografiskt utspridda över jorden innebär det en fördel. Du kan skicka ett meddelande via t ex Facebook närhelst du vill – och mottagaren kan läsa det direkt, eller vid ett mer passande tillfälle.

Facebook - tillgängligt 24/7

Men när det kommer till företag och organisationer ser det lite annorlunda ut.

Tillgänglighet

Facebook är, som jag skrev tidigare, alltid tillgängligt. Om vi bortser från eventuella tekniska problem som kan göra tjänsten tillfälligt otillgänglig.

Det som blir lite av ett problem när ett företag gör ett inlägg på sociala medier under helgen, är att det indirekt tolkas som att det är där. Att posta något på Facebook, utan att ha en aktiv närvaro där under helgerna, skickar helt fel signaler till dina läsare/kunder. En postning innebär att du är där.  Inte att du varit inne och sagt hej och sen lämnat.

Organisation

För att fånga upp kommentarer, frågor, synpunkter som kan följa på en postning är det viktigt med en organisation som är anpassad för att hantera sociala medier, oavsett tid och dag.

Det är inga problem att tidsstyra inlägg så att de postas vid olika tider på dygnet. För att det ska fungera bra så behövs dock en organisation som är byggd för att hantera det som (förhoppningsvis) följer på ett inlägg…

Kommunikation – dialog

…för det är ju oftast därför som du postar ett inlägg på t ex Facebook. Du har något du vill säga – kommunicera. Oavsett om det handlar om du som person, eller du som anställd.

Den kommunikation som vi bör eftersträva på sociala medier är tvåvägskommunikation. Vi vill ju ha in synpunkter och kommentarer på det vi publicerar, för att skapa dialog.

Men – för att skapa dialog behövs dock tillgänglighet, som skapas genom att ha en anpassad organisation. Tillbaka till början alltså.

Inga genvägar

Tanken kan vara god, att på fredagen tidsstyra ett inlägg för lördagen, men tänk på att det kan generera merjobb, som du också måste planera för. Det finns inga genvägar när det gäller sociala medier. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.

Så fort du gör ett inlägg sticker du ut hakan, och riskerar att få kommentarer och frågor. Du måste ha en plan för att hantera uppmärksamheten. Oavsett om det är kontorstid, kväll, eller helg.

En reaktion till “Aktiv på sociala medier under helgen?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s