Design · Projektledning · Webbutveckling

Frontend – backend, integrationer och design

I förra veckan hade jag lansering av tre projekt på jobbet. Något som fick mig att tänka på skillnaden mellan sånt som syns, och det som inte syns i webbprojekt. Ungefär som med isberg.

Webbutveckling - som ett isberg

Redan 2005 lärde jag mig att det inte spelade någon större roll om vi lyckades integrera kontaktformulär med CRM-systemet, däremot var det väldigt viktigt att bilderna på sajten var snygga. Trots att integrationen innebar att säljarna fick in leads direkt i säljverktyget ansågs designen viktigare än affärsnyttan.

Ett par år senare jobbade jag som projektledare med integrationer av finansiella system. Det var avancerad börsinformation som skulle sorteras på en massa olika sätt. Framåt, bakåt, uppåt och nedåt. Vi hade extremt duktiga systemarkitekter som gjorde underverk med datan.

Vad frågade kunden om? Jo, om tabellen kunde breddas med x antal pixlar.

Att jobba med avancerade webbservicar, integrationer och API:er får inte många ögonbryn att lyfta. Design och gränssnitt är däremot något som de flesta kan ha åsikter om.

Det var för övrigt vad som fick mig att lämna det tekniktunga företaget och istället börja jobba på en mer traditionella webbyrå. Mycket design och gränssnitt. Mindre integrationer.

Många projekt senare, som handlat om både frontend och backend, design och  integrationer, har jag insett att den syn som präglade webbutveckling 2005 fortfarande gäller. Det frågas om färg och form, men bakomliggande system – ointressant. Om det inte finns ett utpräglat affärstänk, med webbaserad försäljning. Då kan det även finns förståelse för att det behövs integrationer till affärssystem och produktdatabaser.

Det spelar ju ingen roll hur snygg en webbplats är om den inte kan generera affärer. Och det är ju trots allt affärer det handlar om, eller hur?!

Lanseringen? Stora backend-förändringar, men även några nyheter som syns på sajten. Och vad pratas det om – det som syns, såklart. 🙂

2 reaktioner till “Frontend – backend, integrationer och design

 1. Hej Per, intressant inlägg som alltid 🙂 Många företag vill nog ha alla dessa delar om de förstår hur det kan ge affärer via webben. Utmaningen är ofta att förklara hur allt hänger ihop och kunna påvisa och förklara affärsnyttan med att göra det du beskriver. Design och utseende är ju det som alla kan ha en synpunkt på. Ofta har man inte samma kunskaper om bakomliggande system. Det är här kommunikation, it, hr, marknad och försäljning behöver arbeta tillsammans. Göra förklaringarna kommunikativa och enkla så alla förstår. Gör man det finns alla förutsättningar att lyckas.Både att få webben snygg, men också få med alla på vad som behöver göras bakomliggande. Det är inte enkelt, men det går 🙂 Det är min erfarenhet. Har du varit med om det nån gång och isf vad var det som gjorde att det lyckades bli bra? /Anni

  Gilla

  1. Hej Anni!

   Tack! Jag har en hel del goda erfarenheter från projekt som varit framgångsrika, som involverat både avancerad frontend och backend. Många beställare av större webbprojekt (t ex försäljningschefer, IT-chefer) har god förståelse av att det är olika komponeneter som måste samverka. Framför allt om det inbegriper försäljning.

   De beställare som generellt sett haft svårast att se finesser med integrationer är informations- och kommunikationsfolk. Det blir lätt ett för stort fokus på innebåll och bilder, och mindre på hur olika funktioner påverkar bakomliggande system.

   Jag har dock aldrig mött en beställare som inte insett hur viktigt det är med fungerande integrationer. ”Gemene man” förstår dock sällan att det finns något under skalet som styr vad som visas på sajten, eller tar emot beställningar mm…

   //Per

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s