Digital marknadsföring · Facebook · LinkedIn · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

Sociala medier – trender som är till nytta för Dig

Det är den tiden på året då trender för kommande året flockas. Jag tänkte lyfta upp de som faktiskt kan vara till nytta, inte bara de som är trendiga. Utgångspunkten är artikeln 30 Predictions for Social Media and Social Media Marketing in 2016.

Twitter

Ett problemområde för Twitter handlar om tillväxten av användare. Unga användare. Lockelsen ligger bl a i fler emoijer mm, men det är inget som berör nyttoanvändaren.

Det som alltid varit styrkan hos Twitter är att kunna föra snabba diskussioner här och nu, vid konferenser, debatter, utbildningar osv. För att stödja den typen av kommunikation finns det nu en funktion som låter dig gruppera innehåll.

Möjligheterna till snabb kommunikation gör att Twitter är en smidig kanal för kundservice. För att ytterligare förenkla meddelandefunktionen med fler tecken i direktmeddelande. Det finns även fler projekt på gång, som ska förenkla kommunikationen med kunder.

Samarbetet med Google är ytterligare en fördel med Twitter. En slags kvalitetsgaranti. Oavsett om ryktena kring uppköp är sanna eller inte så leder samarbetet med Twitter och Google till att en aktiv närvaro på Twitter stärker din sökbarhet.

Facebook

Det pratas ofta om det svåra med att mäta ROI när det gäller sociala medier i allmänhet, och Facebook i synnerhet. Genom verktyget Conversion Lift ska det bli lättare för marknadsförare att mäta effektiviteten i annonsering, i form av faktiska konverteringar. Hur pass väl verktyget fungerar blir dock en fråga för framtiden.

Genom en omarbetning av hur inlägg postas och innehållet paketeras, vill Facebook hålla kvar användarna inom nätverket. Det innebär att det blir viktigare att finnas på Facebook, än att posta länkar till andra sajter eller nätverk. Tror att det kan leda till att många företag och organisationer måste tänka om hur de använder Facebook.

Som komplement till ”vanligt” innehåll siktar Facebook även på att förbättra hur video visas. Det sker genom en egenutvecklad videoplattform. Eftersom e-handel är en självklarhet idag, vill självklart även Facebook finnas med på det tåget – också. Givetvis genom en egen shoppingplattform. Då vi användare i många fall delar med oss av stora mängder information, har Facebook en stor mängd data som utgångspunkt för att ta fram skräddarsydda erbjudanden.

Instagram

För att undvika skräpreklam kommer kontrollen av annonser att bli tuffare. Förhoppningen är bättre och mer engagerande reklam.

Det som ligger nära till hands är funktioner för bildsökningar. En tanke är att genom bildsöken hitta en viss produkt som du är intresserad av. Eller för att hålla koll på vad konkurrenterna hittar på…

Pinterest

Bildsökverktyget som Pinterest tagit fram nyligen förenklar för användarna att söka fram specifika objekt, från en sparad bild. Tanken är att förenkla för användarna att hitta rätt innehåll, men kan också förenkla för e-handel.

Precis som Facebook, vill även Pinterest öka arbetet att hålla användarna kvar inom nätverket, genom t ex en egen e-handelsplattform.

LinkedIn

Rekrytering är ett av huvudområdena för LinkedIn. På samma sätt som Facebook har data om vad vi tycker om inom det personliga området, har LinkedIn all data om vårt yrkesliv. Finns inget annat socialt nätverk som har samma mängd data inom yrkesomrpdet. Det är dock först nu som LinkedIn kommer utnyttja detta faktum. Resultatet bli mer exakta matchningar av rekryteringar. En guldgruva för HR-folk.

Och fler…

Utöver de jag nämnt ovan finns det flera sociala medier och nätverk av olika storlek och vikt. Jag tror dock att de jag radat upp är av störst intresse och uppfyller de flesta krav som företag och organisationer har när det gäller varumärke, kundkommunikation och onlineförsäljning.

4 reaktioner till “Sociala medier – trender som är till nytta för Dig

  1. Klokt och intressant som vanligt! 😛

    Twitter går jag ifrån mer och mer, det har blivit ett allmänt käbbelställe. Jag använder det nästan enbart numera för att puffa för blogginlägg och bilder på Instagram. (Sen irriterar jag mig på att de inte kan fixa en redigerafunktion om man t ex skriver fel i en tweet och vill ändra. Som det är nu får man ta bort hela tweeten och skriva om – eller låta det felaktiga/felstavade ligga kvar…)

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s