Cybersäkerhet · Mobila tjänster · Teknik · Webbtjänster

Kunskap vs hängslen och livrem, eller?

Imorse läste jag den intressanta – och tankeväckande – artikeln ”Svensken har höga tankar om sin egen internetsäkerhet – men inte om andras”. Det som främst fick upp mina ögon var detta:

Vi kan i stora drag se att vissa grupper har större risk att utsättas för nätbrott. Och det är de yngre som drabbas mest. Inte de äldre, och mindre teknikkunniga. De yngre är ofta mer oförsiktiga, men också mer aktiva än äldre generation vilket också kan förklara resultatet…

När jag pratade med en yngre kollega om cybersäkerhet, virus, lösenord mm blev jag något förvånad. Själv använder jag antivirus, brandvägg, tvåfaktorsautentisering, VPN, samtidigt som jag är försiktig med vad jag laddar ner. Tänker att det är bättre att vara rustad och medveten, än att chansa.

Kollegan hade en annan syn på saken. Han har varken antivirus eller brandvägg, för att inte tala om VPN eller tvåfaktorsautentisering. Istället, om han råkar få virus på datorn, så installerar han om den. Dessutom är han försiktig med vad han laddar ner.

Att vara försiktiga är det enda vi är ense om.

Personligen vill jag ha så lite krångel som möjligt. Allt som kan underlätta – och minska krånglet – är bra. I mina ögon är det krångligt att göra en ominstallation och istället ser jag till att skydda mig så gott det går.

Utöver skyddet av själva datorn ser jag till att hela min digitala närvaro är så säker som möjligt. Mina lösenord är mina, skulle aldrig dela med mig av dem. Om möjligt använder jag tvåfaktorautentisering för ytterligare säkerhet. Uppkopplad via VPN.

Det går aldrig att vara helt säker, men det går att skydda sig så långt som möjligt. För mig är cybersäkerhet något som hela tiden finns i bakhuvudet, så snart jag använder någon device som är uppkopplad.

Egentligen kanske de yngre inte är mer tekniskt kunniga – de kanske helt enkelt inte tycker att det är någon större fara att få virus eller bli hackad, vad vet jag. Jag skulle i alla fall aldrig riskera min cybersäkerhet pga lathet:

– Var tredje person i undersökningen säger att de bytt lösenord om det fått ett brev som varnar dem för att de utsatts för säkerhetsintrång. Sverige och Italien är de enda av de 17 länderna i studien som ligger så långt. Samtliga av de andra länderna ligger på över 50 procent. Jag tror att man inte orkar reagera, med allt som pågår runt omkring i omvärlden så tycker de kanske inte att det spelar någon roll, säger Ola Rehnberg.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s