Cybersäkerhet · Facebook · Sociala medier · Twitter

Desinformation – en alltmer naturlig del av sociala medier

Du kanske är en ”nyttig idiot” utan att du är medveten om det. En sån som sprider felaktig information – desinformation. I dagens DN berättade försvarsminister Peter Hultqvist om de lögner som spridits från ryska källor. Desinformationen har varit så välpaketerad att flera etablerade journalister trodde att det var sanning – och spred informationen vidare (”nyttiga idioter”). Ett annat aktuellt fall gäller ett flyktingboende i Österåker, i skenet av alla bränder som varit.

Den största skillnaden mellan hur desinformation sprids idag jämfört med tidigare är nätet i allmänhet, och sociala medier i synnerhet. Det går sekundsnabbt att sprida vilken information som helst. Många delar och gillar länkar och statusuppdateringar utan att tänka efter, vilket jag påpekat tidigare.

Dela/gilla inget där du inte känner till – och kan verifiera – avsändaren. Och var kritisk. Väldigt kritisk.

Symbolen för att inte sprida information under Kalla kriget var denna:

En svensk tiger

Såhär i efterhand kanske symbolen kan tyckas lite löjlig, men budskapet är tydligt – man snackar inte (i onödan).

Sociala medier är i många fall den direkta motsatsen till tigande. Här handlar det mer om att synas och höras. Oavsett följderna. Tyvärr.

När det gäller den ryska desinformationen ovan görs följande analys:

Dagens ryska propaganda syftar inte till att göra oss svenskar till Putinanhängare. Den vill snarare få oss att tvivla på att det finns något objektivt, neutralt sätt att skildra vad som händer i världen. (DN: Ingmar Nevéus: Propagandans syfte är att så ett frö av tvivel)

Det som sprids i t ex sociala medier och andra kanaler behöver alltså inte vara ämnat att få oss att agera på ett visst sätt, utan snarare peka på att den riktiga informationen kan vara felaktig…

Ett område som angränsar till spridning av desinformation i sociala medier är cybersäkerhet. Någon som du känner kanske får sitt Facebook-konto hackat och börjar (troligen gradvis) ”förgifta” sitt flöde med desinformation. Du kanske inte ens tänker på det, utan fortsätter gilla och dela. Skadan är skedd, utan att du ens är medveten om vad du gjort – ”nyttig idiot”.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s