Content Marketing · Digital marknadsföring · Sökmotorer · SEO

SEO – att driva trafik till din sajt

Jag fortsätter på temat från förra veckan – SEO. Imorse läste jag artikeln ”5 Mistakes SEOs Still Make With Links & Content”, som delvis knyter an till det jag skrev då. Denna gång fokuserar jag på hur du bäst kan driva trafik till din sajt.

Förutsättningarna är, som jag skrivit tidigare, att webbplatsen är korrekt SEO-anpassad kodmässigt.

Blogga – strategiskt SEO-val

Att ha en blogg på en företags- eller myndiughetswebb är idag ingen ovanlighet. Det är dessutom ett väldigt effektivt sätt att driva trafik.

But not blogging is a big mistake. In fact, it can be one of the highest-value strategies you can use. (utdrag ur artikeln ovan)

Hur ofta lägger ni till nya sidor/artiklar på din sajt?

De flesta sajter är ganska inaktiva. Bloggandet blir ett sätt att skapa innehåll, och därmed en mer aktiv webbplats, vilket Google gillar. Inaktiva sajter (statiskt innehåll) tappar i ranking. Att regelbundet blogga är ett bra sätt att hela tiden visa på aktivitet.

Blogga – om vad?

Att skapa innehållssidor av ”spam”-karaktär är inte att rekommendera. Sökmotorerna är inte så dumma längre. Det du skriver om måste vara relevent och trovärdigt. Enkelt uttryckt – det som dina läsare/kunder gillar, kommer troligen även sökmotorerna att gilla.

Artikeln från Search Engine Land förklarar det såhär:

But what makes relevant content?

It fits the topic of the site you’re writing for.
It adds value to the end reader.
It fits any (and all) keywords you’re using.
It makes sense for any backlinks to point to it.
It contributes to the overall quality of the site.
If your content isn’t doing any of those things, then it isn’t relevant.

Det ovan borde inte komma som en överraskning för digitala marknadsförare. Blogginläggen ska (självklart) ge läsaren ett mervärde, som kompletterar information om produkter eller tjänster. Inläggen ska vara relevanta och öka kvalitetsintrycket på webbplatsen. T ex genom att ge råd om sådant som är gynnsamt för kunden. På så sätt kan det positiva intrycket av produkten/tjänsten stärkas.

Tänk bara på att inte blanda bloggandet med säljtexter. I så fall minskar trovärdigheten för det du skriver, och därmed bloggen som sådan. Däremot kan du gärna koppla dina informerande texter med de produkter/tjänster som du säljer.

Ett enkelt exempel: Om du säljer slalomskidor kan du skriva om vilka olika typer av skidor det finns och vilken som passar olika typer av skidåkare. Länka då till aktiva kampanjer, eller enskilda produktsidor – för att visa exempel på den typ av skidor du beskriver (utan att nämna pris mm…).

Sociala medier – sprid ditt budskap

För att skapa ytterligare synlighet måste du sprida ditt budskap. Publicera dina blogginlägg i sociala medier som Facebook, LinkedIn och Twitter. Utöver att budskapet (innehållet) sprids innebär även detta att du har möjlighet att få fler inlänkar.

Att aktivt utnyttja sociala medier är gratis, men kan vara tidskrävande. Inkludera ditt agerande i sociala medier i strategin för digitala kanaler, precis som bloggandet.

Innehåll och länkar – det är det som SEO handlar om. Blogg och sociala medier är en lyckad kombination som stärker ditt värde hos sökmotorerna.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s