Digital marknadsföring · Sökmotorer · SEO · Webbutveckling

SEO är inte så svårt – egentligen

Kanske en sanning med viss modifikation, men det finns mycket du kan göra för att förbättra SEO själv, utan att behöva anlita experter. Jag har skrivit om detta tidigare, men det är så viktigt att det är värt att tjatas om.

Vad kan du göra för att lyckas med SEO?

Det finns två huvudområden att tänka på:

  1. Externa och interna länkar
  2. Bra innehåll

Låter väl enkelt? Men rent konkret då?

Länkar

Trots allt prat om att ”content is king” är det genom länkar som sökmotorerna hittar till din webbplats. Utan inlänkar är din sajt en ensam ö i den digitala oceanen. Sociala medier är ett enkelt och smart sätt att sprida ditt budskap, och därmed skapa länkar. Inga konstigheter idag.

Innehåll: text och bild

Det andra som behövs är kvalitativt och lockande innehåll (”content is king” alltså). Du måste skriva på ett sätt som ger kunden en positiv bild av ditt erbjudande och som lockar till köp. Besökaren på webbplatsen ska känna sig välkommern och nyfiken. Med rätt paketerat innehåll kan du locka kunden till köp. Utgå från kundens behov och visa på fördelarna i din produkt eller tjänst.

När du bygger upp din sida, tänk på att tidigt beskriva det som är unikt/bäst/mest intressant med det du beskriver. Använd fetsil för att förtydliga nyckelord för läsaren (och sökmotorn). Och glöm inte att tydligt visa vad du vill att besökaren ska göra sen – en bra call-to-action:

  • ”Ansök”
  • ”Beställ”
  • ”Boka”

Osv.

En bild säger mer än tusen ord” gäller även på webben. Men ta ingen bild som bara är ”snygg”. Bilden ska stärka det budskap som texten förmedlar. Och se till att du har en alternativ, beskrivande text. Det behövs både ur tillgänglighets- och sökmotorperspektiv.

Uppdatera, uppdatera, uppdatera

Men det räcker inte med att skapa en stor mängd innehåll en gång och sen luta sig tillbaka. Google rankar sajter som uppdateras ofta högre, jämfört med statiskt innehåll. Så – uppdatera ofta. Webbplatsen ska hållas levande och aktiv.

Förutsättningar för god SEO

Det behövs vissa grundläggande förutsättningar för att lyckas med SEO. Redan under design utveckling av prototypen för en ny webbplats måste SEO-anpassningar vara en självklarhet. Vid utvecklingen av själva webbplatsen är det viktigt att följa såväl de riktlinjer som finns angående tillgänglighet (WCAG), som de sökmotorguidelines som t ex Search Engine Land tar upp.

Självklart ska lämpliga meta-taggar och korrekta h1-h6 användas, såväl som att robots.txt behöver anpassas.

Om inte koden är korrekt skriven blir ditt SEO-arbete väsentligt mycket svårare. Se till att du har rätt förutsättningar – och att den/de leverantörer du använder dig av:

  1. Vet hur viktigt det är med SEO
  2. Kan koda korrekt för att uppnå bra SEO

Inte alla har rätt kompetens. Tyvärr.

För fler tips om hur du förbättrar din SEO, läs artikeln On Page SEO Content Structure and Link Valuation.

Lycka till!

En reaktion till “SEO är inte så svårt – egentligen

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s