Beställare · Content Management System (CMS) · Content Marketing · Digital marknadsföring · Konsulter · Projektledning · Webbutveckling

Digitala projekt – kunskap och erfarenheter

1999 började jag jobba med webben. Under åren har jag drivit en mängd digitala projekt. Både som beställare och leverantör. Flera av företagen jag jobbat med är numera bara ett minne blott. T ex Erik Hörnfeldts Halogen, som numera huserar i Norge.

Under åren har jag lärt mig en hel del om de jag jobbat med i digitala projekt. I vissa fall är kunskapsnivån förvånansvärt hög, i andra fall det motsatta. Det går aldrig att veta i förväg.

Olika erfarenheter – djup kunskap

I rollen som projektledare eller strateg på en webbyrå anses jag ha en omfattande kunskap om det digitala området. Det är ofta ett av anställningskraven. Däremot har jag lärt mig att jag kan möta kunder som är minst lika kunniga. Underskatta aldrig en kund.

Största skillnaden i erfarenhet som jag noterat under åren gäller inte det digitala området som sådant, utan hur digitala projekt ska drivas. Som projektledare på en byrå kanske jag lanserar tre-fyra nya, stora sajter under ett år. Som anställd projektledare inom en verksamhet kanske det blir ett stort webbprojekt var tredje år.

Den anställda projektledaren saknar med andra ord kanske den senaste kunskapen och lång erfarenhet om hur ett digitalt projekt ska drivas. Kunskapen om teknik, kommunikation och trender inom digitala kanaler kan däremot vara minst lika stor som hos konsulten…

Så vad vill jag få fram?

Jo, för att lyckas med digitala projekt gäller det att:

  • Förutse ingenting
  • Lyssna – ta till dig av behov/krav
  • Utgå från att din motpart kan minst lika mycket som du kan (i annat fall – förklara pedagogiskt utan att sjunka till en femårings nivå…)

Samsyn för lyckat samarbete

Och ja, det gäller oavsett om du är beställare eller leverantör. Med en gemensam utgångspunkt och insikt i hur motparten agerar, kommer samarbetet fungera mycket bättre. En beställare kan (som jag) ha 15 års erfarenhet från webbområdet, medan en leverantör kanske bara jobbat i tre-fyra år med webbutveckling. Bred kunskap och lång erfarenhet vs expertkunskaper.

Allt detta är för övrigt lika viktigt även när det gäller interna projekt…

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s