Användbarhet · Design · Usability

Från responsivt till adaptivt

Responsiva webbplatser har blivit en självklarhet idag, framförallt efter att Google efter senaste uppdateringen rankar mobilanpassade webbplatser högre än icke-anpassade. Det som är skillnaden idag jämfört med när jag skrev om mobilanpassade webbplatser 2012, är att pendeln börjar svänga från att fungera i alla enheter nu ska anpassas till alla enheter.

Den responsiva designen riskerar ofta att bli ett ”lagom” mellanläge. Varken bra för desktop eller mobilt. Den adaptiva erbjuder istället bästa möjliga lösning för respektive enhet. Du kan fortfarande tänka ”mobile first”, men sajten måste fungera bra även i desktop.

Finessen med att tänka adaptivt är att besökaren endast ska behöva ladda ner den version av webbplatsen som är anpassad efter den enhet som används här och nu. Om jag använder min smartphone vill jag bara behöva ladda den mobilanpassade versionen, med dess design och innehåll. Att – som ofta är fallet – ladda hela webbplatsen för att den korrekt CSS:en sen ska ladda om allt igen, det ger bara längre laddtider och onödiga nedladdningar.

En enkel skiss som illustrerar skillnaden mellan responsivt och adaptivt tänk:
Responsiv vs adaptiv design

Det kommer bli väldigt spännande att se hur förändringen sker – om det blir någon förändring. Denna gång kommer vi troligen inte se samma stora våg av designuppdateringar som skedde när responsiv design blev ett ”måste”.

Och glöm inte att gå ”all-in” i mobilanpassningen när det gäller design och utveckling för att göra din webbplats användarvänlig.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s