Jobb

Att hitta rätt jobb – och rätt kandidat

Jag har haft ganska bra flyt i min jakt efter ett roligt, spännande och utmanande jobb, som jag skrev om för en månad sen. Det som slagit mig under denna process är skillnaden i inställning hos de rekryterare som jag varit i kontakt med. Tyvärr har det inte hänt så mycket sedan 2013. Vissa rekryterare inser fortfarande inte att en rekrytering handlar om att bägge parter i en rekrytering ska behandlas på samma sätt.

Dels är det viktigt att tjänsten som rekryteringen gäller beskrivs på ett korrekt sätt, dels är det viktigt att alla parter är införstådda i vad som ingår i rollen – innan rekryteringen startar. Jag vill ha en tydlig bild av vad det är tänkt att jag ska göra. I alla fall om kraven för tjänsten är specifika. Luddig beskrivning innebär ett luddig kravbild, vilket är okej – då länge den rekryterande parten inte hakar upp sig på specifika krav.

2013 skrev jag om en ”svart lista” med rekryterande företag. Idag inser jag att det oftast snarare handlar om enskilda rekryterare, än hela företag. Trots att vissa rekryteringsföretag tyvärr verkar sakna all insikt om den digitala världen. De söker fortfarande digitala allt-i-allon som ska kunna allt…

Å andra sidan har vissa rekryterare överraskat mig med sitt stora personliga engagemang i rekryteringsprocessen. De ser mig inte som en i raden av hundratals, utan ser mig som en unik person. Sånt lyser igenom och ger guldstjärna. 🙂

5 reaktioner till “Att hitta rätt jobb – och rätt kandidat

 1. Jag har också god lust att göra en svart lista över företag, men har, som du kommit till insikt om att det oftast handlar om enskilda individer. Ett bemanningsföretag hade rekryterare där medelåldern var runt 25 – och det märktes… Aldrig att jag söker nåt mer jobb där!

  Bra skrivet, som alltid, Per! 😛

  Gilla

  1. Tack! 🙂

   Jag tycker mig se liknande tendenser inom rekryteringsbranschen som bland fastighetsmäklare. Många (både unga och ”äldre”) som tror sig göra snabba pengar, men som ofta saknar rätt kompetens och insikt. Vi som köpare av rekryteringstjänster måste bli mycket tuffare och våga ställa krav. Och rekryterarna måste våga ställa krav på ovana köpare. Det går inte att köpa en tjänstebeskrivning rakt upp och ner, om beställaren saknar förståelse för vad som krävs för en viss roll.

   Ha en trevlig sommar! 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s