Digital marknadsföring · Sociala medier · Webbtjänster

Kirurgisk marknadsföring – att nå rätt målgrupp

Idag lunchade jag med en god vän och vi kom in på ett område som jag inte diskuterat på länge – kirurgisk marknadsföring

När jag läste Marknadsföring C på Högskolan i Örebro 1998, hade vi boken ”Kirurgisk marknadsföring” som kurslitteratur. Då, 1998, var det som boken tog upp en smärre revolution. Ett helt nytt sätt att se på marknadsföring. I vår digitala vardag har det nu nästan blivit vardagsmat. Många tänker idag enligt det som vi lärde oss 1998, men utan att vara medvetna om det. Idag har det blivit ett naturligt förhållningssätt till marknadsföring.

Det som lyftes fram under kursen var

  1. Omvärlden – vad händer?
  2. Att fokusera på rätt kunder

Rent konkret innebar den första punkten att det är vitalt för företag (och organisationer) att känna till händelse och förändringar i omvärlden. Såväl det som påverkar positivt, som negativt. Stort som smått. Genom att ha kunskap om och förståelse för vad som händer i omvärlden är det möjligt att anpassa produkt- och tjänsteutbud efter rådande trender och förändringar.

Namnet ”kirurgisk marknadsföring” kommer av att den, till skillnad från övrig marknadsföring, inte riktar sig till alla – utan urvalet av målgruppen sker med (kirurgisk) precision. TV-reklam är därmed uteslutet. Istället kan sk ”gerillamarknadsföring” vara ett exempel på hur kirurgisk marknadsföring kan genomföras. Precis som gerillamarknadsföring handlar nämligen kirurgisk marknadsföring om att nå rätt kunder (gärna med minimal insats).

Då – ”analogt”

Ett exempel på kirurgisk marknadsföring är gräsklipparetillverkaren som tog flygbilder över villaträdgårdar och sen kontaktade de hushåll vars gräsmattor var i behov av att klippas. Genomslaget blev mycket mer kraftfullt än att lägga samma reklamblad i allas brevlådor. Bara det att de potentiella kunderna själva slapp leta efter en lämplig gräsklipppare upplevde många som positivt.

Flygtiden kostade såklart i exemplet ovan, men det finns även aktiviteter som är i princip gratis.

En person som startat en verksamhet som lagade båtkapell, besökte en marina och hade med sig en bunt reklamblad – och delade ut dessa till de båtar som hade kapell som behövde lagas. Liten insats – bra utdelning.

Det som tar mest tid och kraft inför en aktivitet som de ovan är att undersöka marknadens möjligheter – att genomföra en omvärldsanalys.

Nu – digital marknadsföring

Trots att Internet fanns redan 1998 är det idag väsentligt mycket lättare att göra omvärldsanalys. Så mycket data finns tillgängligt via olika webbtjänster. Antingen gratis, eller mot en kostnad. Du behöver idag inte ens en dator, utan kan använda en app på din smartphone.

Även kirurgisk marknadsföring har fått ökade möjligheter i och med nya tjänster och beteenden. Det går att segmentera banner-annonser utifrån vissa specifika variabler, som t ex språk, land, stad, postnummer/gata, bredbandsleverantör osv. På Facebook är både annons- och sökalgoritmerna optimerade för att kunna rikta rätt budskap till rätt användare. Det finns dock en viss hake – integritet. Samtidigt som det är smidigt och bra för annonsören att vi som surfar lämnar en massa data om vårt beteende, är det många som uttrycker oro för var all data hamnar. Kan vara värt att ha det i bakhuvudet.

Och glöm inte att ”analog” marknadsföring fungerar lika bra idag som det gjorde för snart 20 år sedan…. 🙂

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s