Användbarhet · Teknik · Webbutveckling

Teknik vs användarbehov

Jag har en ganska pragmatisk syn på teknik och system i förhållande till användbarhet. Min grundinställning är enkel – system ska fungera. Har ett antal gånger ondgjort mig över system som inte fungerar så bra, eller hur du ska gå till väga för att välja rätt systemSLs mobilbetalningar, CMS, CV-databaser.

Det finns dock ett område som jag inte berört så mycket – kampen mellan teknik och användare. Eller, det bör inte vara en kamp, men kan lätt bli det. Här kommer ett exempel från verkligheten.

Användarbehov styr över teknik

2003 kom jag in på DeLaval som teknisk projektledare i det pågående intranätprojektet. Eller rättare sagt – för att hålla koll på, och översätta, det som konsulterna beskrev och ville göra.

Det var en ganska komplex projektorganisation. DeLaval var ett av få företag som köpt Microsoft CMS (Content Management Server, dagens MOSS). Microsoft var således måna om att det skulle bli ett framgångsrikt projekt och hade två seniora arkitekter/utvecklare i projektet. Vi hade även en extern projektledare och en ”användarexpert” från ett annat företag, samt avslutningsvis – fyra utvecklare från vår utvecklingspartner. Många kockar…

Utgångspunkten i all utveckling kom från användarexperten. Hon förklarade exakt hur saker och ting skulle se ut och lead developer från Microsoft förklarade att allt var möjligt (vilket det oftast var, men ledde till många extratimmar…).

Sammanlagt blev det en väldig massa timmars utveckling och väldigt många specialsidmallar. Kommer inte ihåg exakt, men tror att vi landade på uppåt 2000 timmar när allt var klart.

Samverkan mellan teknik och användarbehov

Vi insåg att intranätprojektet troligen hade kunnat förenklas och när vi skulle bygga ny externwebb på samma plattform blev jag projektledare, istället för att ha en extern konsult. Dessutom använde vi oss denna gång endast av vår utvecklingspartner (tre utvecklare). Det var alltså endast en extern aktör och jag fick fria händer att, utifrån uppsatta behovs- och kravspecar ta fram den nya webbplatsen.

Den största skillnaden gentemot intranätprojektet var att vi diskuterade funktionsspecarna och jmf dem med standardsidmallarna, för att på så sätt få en bild av hur mycket specialanpassningar som behövde göras. Eftersom jag är pragmatisk (och vill hålla budget) så gjorde vi vissa anpassningar i funktionsspecarna för att få en bästa matchning mellan användarbehoven och de tekniska möjligheter som fanns i CMS:et.

Slutresultatet blev mycket lyckat. 15-20 sidmallar, med ett standardiserat utseende, utan massa specialfält som behövde förklaring. Dessutom landade vi på drygt 500 utvecklingstimmar.

Chefen blev glad (lägre budget) och redaktörerna blev ännu gladare (enklare sidmallar att jobba i). Besökarsiffrorna steg, men det hade troligen även att göra med att vi gjort en totalrevidering av allt innehåll…

Sammanfattning

Det är jättebra att utgå från användarbehoven, men det behöver inte innebära att tekniska funktioner måste specialanpassas och krånglas till.

Användarbehov är på ett högre plan än t ex antalet kolumner i en lista. Inled webbprojektet med en effektkartläggning, ta fram målgrupper och användarmål, fyll på med aktiviteter – och avslua med att lista de funktioner som krävs för att målen ska uppfyllas. Matcha sedan de önskade funktionerna med de tekniska förutsättningarna.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om användbarhet gällande CMS:

Gå inte emot systemet – utnytta dess fördelar

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s