Digital marknadsföring · Webbstrategi

Digital strategi – lär av de som är bäst

När jag under våren 1999 pluggade webbproduktion på dåvarande Medieskolan (numera Medieinstitutet), hade vi Ted Persson (som numer återfinns på Great Works) som lärare i webbdesign. Ted hade då nyligen startat Speedway Digital Army, men undervisade även på Medieskolan.

Jag kommer ihåg två saker som Ted tjatade om, varav en fortfarande är aktuell:

  1. Vi skulle använda ”fet Verdana” för alla texter (oklar anledning…)
  2. ”Steal with pride”

Lär av andra

Verdana var det länge sen jag hade några direkta synpunkter på, men att lära av andra (”steal with pride”) är minst lika aktuellt nu som då. När Ted pratade med oss handlade det främst om att ”låna” häftiga, snygga och/eller smarta designlösningar. Det som jag tänker på numera är att se på (och lära) hur andra jobbar med t ex konverteringar och aktiviteter.

Ett smart exempel när det gäller att lära av andra är hur australiensiska regeringens ”Departmen of Humar Services” nu ska hålla medborgarna uppdaterade, efter samma princip som många kommersiella aktörer agerar.

Tam Shepherd, acting executive director of the Welfare Payments Infrastructure Transformation Program said that one of the first changes will be for customers to see the status of a claim, more than the ”submitted” and ”processed” statuses today. He said it would be similar to how the Domino’s online ordering app works.

”You order the pizza, you see it has been submitted, you see someone is cooking it, and you see it has been delivered,” he said.

Att olika ehandlare tittar på varandra är inget konstigt, inte heller att t ex kommuner och myndigheter försöker fånga upp smarta idéer. Det som jag gillar i exemplet ovan är att en myndighet väljer att titta på dem som är bäst i de digitala kanalerna. Inte bäst bland myndigheterna, utan bäst rent generellt.

Rent tekniskt är det troligen inga problem, utan svårigheten ligger i kulturella och organisatoriska förhållanden. Rädslan för nya arbetssätt. Det klassiska ”vi har alltid gjort såhär”…

Konverteringar och mål

Det kan tyckas vara mycket lättare att räkna konverteringar i förhållande till mål när det gäller försäljning av produkter. En e-handel som har 500 ex av produkt X som mål och säljer 510 ex har slagit sina uppsatta mål och lyckats. Hur går det att mäta på en myndighetswebb?

Jo, varför inte skapa motsvarande flöde för de aktiviteter (tjänster) som en besökare utför. En utförd aktivitet (ifyllt och skickat onlineformulär) motsvarar en såld produkt.

Lyckas med din digitala strategi

Att lyfta blicken från den invanda arenan (t ex myndighetssfären) och istället lyfta blicken mot andra arenor, ökar chansen att lyckas skapa webbplatser som verkligen kan uppfylla användarnas behov. Börja med att läsa artikel ovan, om hur australiensarna tänker och ta dig sen en titt på din egen digitala strategi. Lyft blicken.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s