Web management · Webbanalys · Webbstrategi · Webbutveckling

Förvalta din nya webb – tips för att lyckas

En halv miljon, eller kanske en miljon, eller en och en halv. Att bygga en ny webbplats kan vara en stor investering. Därför är det lite konstigt att det läggs så lite energi på steget efter – förvaltning. En del i förvaltningsarbetet gäller det som jag tidigare skrivit om – organisationen.

Hur kan du då lyckas bättre i förvaltningsskedet?

Organisation

Redan under förstudien bör du definiera organisationen som ska arbeta med den nya webbplatsen. Fortsätt inte ”som vanligt”. Definiera roller och ansvar. Se till att dela upp arbetet på både strategisk, taktisk och operativ nivå. En och samma person kan inte göra allt, som jag tidigare konstaterat. Det strategiska arbetet med webben måste vara direktkopplat till kommunikations- och marknadsstrategi, samt övergripande affärsmål.

Mål och analys

Förhoppningsvis har ni under förstudien definierat olika typer av mål för den nya webbplatsen. T ex effektmål, som handlar om att hantera besökarnas behov av innehåll och funktioner. Ett visst behov kan resultera i en viss funktion, bildmanér, innehåll etc. Det som är viktigt i förvaltningsarbetet är att följa upp målen genom noggrann analys.

Har vi lyckats? Hittar besökaren rätt?

Genom att kontinuerligt följa upp målen med t ex Google Analytics kan du säkerställa att ni gör rätt. Ta hjälp av konsulter att sätta upp KPI:er för måluppfyllnad.

Vidareutveckling

Lansering av en ny webbplats innebär inte att den är ”klar”. Troligen kommer ni leva med sajten i 2-3 år och det är viktigt att den utvecklas efter behov.

Baserat på resultatet av analysen kan det dyka upp behov av mer eller mindre omfattandDe utvecklingsprojekt. Budgetera för detta i årsbudgeten. Det är mer kostnadseffektivt att kontinuerligt göra mindre anpassningar av webbplatsen efter förändrade behov, än att göra stora projekt med större tidsmellanrum.

En fördel med att hela tiden förbättra webben, är att livslängden kan öka. Det blir inte samma jättekliv mellan varje webbplats, utan kan handla om plattformsuppdateringar och/eller designändringar.

Slutord

Glöm inte bort livet efter lanseringen. Det är arbetet börjar på riktigt. Kör hårt!

En reaktion till “Förvalta din nya webb – tips för att lyckas

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s