Digital marknadsföring · Jobb · Webbkommunikation

Nya titlar – samma innehåll

Jag fick en del kommentarer angående mitt inlägg Webbansvarig – spretig allkonstnär med spindelambitioner.  Bl a denna:

Sprid detta till branschorganisationen Sveriges kommunikatörer, ett rättesnöre för alla parter.

Tyvärr tror jag inte att det är rätt väg att gå. Tror inte att de leder utvecklingen, snarare följer den. Varför skulle Sverige Kommunikatörer annars ha sidan “Om yrket kommunikatör”? Känns ganska förlegat, om du frågar mig.

Rekryteringar i den digitala eran

Jag har tidigare kritiserat rekryteringsbranschen en hel del och den kritiken kvarstår delvis.

Å en sidan pratas det om nya roller, å andra sidan rekryteras det ofta till samma typ av tjänster fortfarande. Eller – det är nya titlar, men samma innehåll i tjänsten.

Det finns exempel på företag som verkligen tagit till sig det nya sättet att arbeta och har roller som utför den nya typen av uppgifter, parallellt med mer traditionella roller. Så långt allt väl, men det gäller företag som kan koppla försäljningspåverkan till aktiviteter i digitala kanaler och således visa på tydlig vinst med att ha t ex fem personer som sköter detta, istället för en person

Problemet uppstår när mindre aktörer, eller de som inte kan räkna hem en ekonomisk fördel med att jobba aktivt i digitala kanaler, då blir det ett sammelsurium av högt och lågt. Och kaos.

En person kan inte göra allt. Risken för utbrändhet är överhängande.

Att lösa titelhysterin

Att sätta en ny titel på en traditionell tjänst är som att sminka en gris. Det krävs mer än så. Jag tror att många som arbetar med digitala kanaler är väl medvetna om detta. Troligen är även rekryterarna medvetna om det.

Vem ”äger” problemet?

Det är här knäckfrågan ligger. Vem ska driva på arbetet med att se över vad som ska ingå i rollen som digitalt ansvarig eller webbansvarig?

Trots att rekryteringsbranschen lyfter fram nya titlar och nya arbetssätt ligger det knappast i deras intresse. De sysslar med rekrytering.

Ligger all vår förhoppning på branschorganet Sveriges Kommunikatörer? Eller är det vi enskilda individer som ska driva frågan (eftersom jag tyvärr inte tror att branschorganet har tillräcklig kunskap i frågan…)?

För att vara ärlig är jag tveksam till värdet det har att vara medlem. ”Mina” frågor tas aldrig upp, det är dyrt – och jag känner inte att det tillför något i min yrkesroll. Men det är en helt annan fråga.

To be continued…

Uppdatering – exempel

Hittade just ett tydligt exempel på när en ”ny” titel kombineras med gammalt tänk (läs ”gott-och-blandat”), i en jobbannons i en välbesökt branschtidning online:

Som Digital Content Manager på XXX har du en spännande och bred roll med stort globalt fokus. I rollen bär du det övergripande ansvaret för Artcos digitala kommunikation samt produktionen av bolagets övriga marknadsföringsmaterial (både i print och digitalt) vilket inkluderar att ta fram koncept, skriva texter samt ta fram layout för XXXs kampanjer.

Det låter ju rätt flådigt med ”Digital Content Manager”, men vad har print med det hela att göra? Gör om, gör rätt!

6 reaktioner till “Nya titlar – samma innehåll

  1. Sammanträffande. 🙂 Det där med att titlarna numera alltsomoftast är på engelska – det har jag lärt mig att ha överseende med numera. Men det är trist att inte använda ”digitalt ansvarig” istället för ”digital manager”. Finns en del jobb att göra inom det området.

   Gilla

 1. Problemet är möjligen att flera av de nya och livsviktiga rollerna ligger mitt emellan marknad, kommunikation och IT? Digital strategi är (enligt min uppfattning) en del av marknads- och kommunikationsstrategin och inget annat. Flera av rollerna handlar om i sin mer operativa form om exempelvis kanalstrategier och omvärldsbevakning. Men de innefattar också ett hyfsat mått av teknikförståelse, dvs en tvärvetenskaplig approach som inte riktigt fått fotfäste inom många organisationer.

  Rekryteringsföretagen förstår ofta inte dessa roller. Inom kommunikation saknas ofta kunskap om den tekniska sidan av dessa uppgifter, och på IT-sidan saknas i sin tur kunskap om kommunikationsprinciper, varumärkesarbete och andra centrala begrepp inom strategisk kommunikation, marknadsföring och marknadskommunikation.

  Det förefaller som om dessa roller helt enkelt hamnar mellan stolarna allt som oftast.

  Gilla

  1. Jag tror att problemet är tudelat. Dels i form av det kombinerade innehållet (som du beskriver), dels i form av brist på förståelse att rollen blir så ofantligt omfattande.

   Marknad/kommunikation bör agera beställare gentemot IT, men den som beställer bör även ha en god förståelse i system och teknik. Det måste till nya – fler – roller, för att hantera detta på bästa sätt.

   Gilla

   1. Ja. Och att en digital content manager med strategiskt ansvar skulle göra copy- och AD-jobb, vara webbredaktör samt utvecklare samtidigt är inte så troligt. Skulle ju vara om man får en lön per jobb då.
    Pratade med en vass kolkega häromdagen och han har såväl kommunikationsutbildning som högskoleutbildning som IT-arkitekt. Han berättade att han ringt upp och pratat med ett företag som annonserat på det viset du beskriver. Han sade till dem att uppfyllde alla deras krav och i så fall ville ha en lön per jobb. Behöver jag säga att han inte fick jobbet då hans löneanspråk blev 150 000 kr/månad? 😎

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s