Cybersäkerhet · Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Twitter

En historia om planering, ett brott – och sociala medier

Det var en gång en familj som bodde i ett radhusområde. De hade varit borta under dagen, men när de kom hem och skulle iväg med bilen på kvällen var den borta. De blev oroliga och fundersamma, gick in i huset för att ringa polisen. Något kom emellan och tiden gick. När de lite senare skulle kolla garaget så stod bilen där igen. Tyvärr lite krockad på ena sidan. En kuvert satt fäst vid vindrutetorkaren. I ett brev förklarade någon att denne råkat ut för en ”paniksutuation” och ”behövde en bil”. Tyvärr skedde det en liten olycka, men som plåster på såren hade personen köpt teaterbiljetter.

Familjen tyckte inte att det hela var så farligt, framför allt eftersom det varit panik och att det fick fina teaterbiljetter.

När dagen för teaterbesöket väl kom var förväntan och glädjen stor. Familjen lämnade huset och åkte iväg. När de kom hem ett par timmar senare var huset – tomt. Allt som var av något som helst värde var borta. Tjuvarna visste hur länge familjen skulle vara borta, eftersom det var de som ”lånat” bilen och efterlämnat teaterbiljetterna ….

Jag vet inte om historien är sann, men jag hörde den av en polis i förra veckan. Det är dock inte historien i sig som är det intressant, utan planerandet och informationen. Den information som vi lämnar på FacebookTwitter och i andra sociala nätverk om semestrar och resor motsvarar krocken och teaterbiljettena ovan.

Genom att berätta att du ska ut och resa så vet läsaren att du är borta. Ibland t.o.m. hur länge du ska vara borta.

Sekretess på inlägg

Facebook: SekretessinställningI Facebook kan du, som jag även tagit upp tidigare, ställa in vem som kan se dina inlägg och bilder. Facebook har även ett säkerhetscenter med mycket matnyttig information om hur du bäst skyddar dig. Enklast är dock att ställa in så att endast dina vänner kan se dina inlägg – inga andra. Se bilden till höger.

För ökad trygghet är det även bra att stänga av lokaliseringen, dvs du visar inte ut var du befinner dig geografiskt när du gör ett inlägg.

Twitter kan du låsa ditt konto, för att förhindra att obehöriga läser dina tweets. Endast de som du har godkänt har tillgång till det du skriver. Du kan även här, precis som Facebook, ställa in att din geografiska position inte ska visas ut.

Twitter: Privacy-inställningar

Hindra kartläggning

Med rätt sekretessinställning och genom att inte berätta var du är så försvårar du för illasinnade att kartlägga dina förehavanden:

  • Bildpublicering
  • Incheckningar
  • Inlägg

Dessutom går det att göra en inställning i Facebook så att sökmotorer – Google m fl – inte kan hitta din profil – se skärmdumpen nedan.

Facebook: Privacy settings and tools

Gör det inte för lätt för fel typer… 🙂

 

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s