Blogga · Digital marknadsföring · Webbstrategi · WordPress

Strategi för att börja blogga

Det finns ett antal olika skäl till att man väljer att börja blogga, och olika angreppssätt. När jag började blogga 2009 hade jag en plan, om än diffus. Efter ett tag klarnade bilden något – ungefär samtidigt som mitt bloggande började få alltfler intresserade följare.

Nu har jag fått förmånen att hjälpa en god vän med förberedelser inför att hon ska börja blogga. Läget ser annorlunda ut jmf med 2009. Jag har lärt mig av mina misstag och denna gång tänkte jag att det skulle bli rätt på en gång. Och genomtänkt.

Det här är upplägget.

Mål och syfte

Mitt mål med att starta den här bloggen var att dels bibehålla min kunskap kring webbområdet, dels visa upp mig för potentiella arbetsgivare.

Bakgrunden till att jag började blogga var att jag – tillsammans med 20 andra – blev uppsagd från den webbyrå jag då jobbade på (Getupdated Internet Solutions). Det var tuffa tider för jobbsökare och för att sticka ut så började jag blogga.

Efter hand har målet – och syftet – ändrats något. Idag bloggar jag med målet att sprida kunskap inom de områden jag bloggar om, med fokus på webbstrategi, webbkommunikation, sociala medier – och nu det senaste halvåret – cybersäkerhet. Mitt syfte är att informera och lära ut det som jag tycker är viktigt inom ovan nämnda områden.

Tillbaka till min vän.

I september 2009 tänkte jag inte ”mål” och ”syfte”, men det hade underlättat. Därför har jag gett i uppgift till min vän att fundera på vad hon vill uppnå med sitt bloggande. Varför ska läsare komma till just hennes blogg?

Utöver övergripande mål och syfte går det givetvis att ha mål och syfte för varje enskilt blogginlägg (”detta inlägg ska nå 50 läsare” osv), men den typen av mål har jag själv valt att bortse från i mitt eget bloggande. Dock vet jag vilka områden/ämnen som ger bäst resultat – sociala medier och rekrytering.

Ämnesområde/n/

Vad ska jag skriva om? En viktig fråga. Frågan.

Eftersom min vän ska ha ett upplägg som påminner om mitt (”halvprofessionellt”) är det en fördel att på förhand sätta en ”ram” med hjälp av ämnesområden. Det har tagit mig flera år att bygga upp mitt taggmoln.  Genom att på förhand ha en mental – och gärna skriftlig – bild av vad du ska skriva om, underlättar du för dig själv genom att veta vad du ska skriva om.

Risken annars är att:

 1. bloggandet blir spretigt innehållsmässigt, och
 2. det kan vara svårt att hitta ämnen att behandla, vilket kan leda till
 3. din tid som bloggare blir kortvarig

De ämnen som jag skrivit mest om hittills – Digital marknadsföring, Sociala medier, Webbstrategi – var inte de jag började skriva om från början…

Målgrupp/er/

Jag utgick från mig själv när jag började blogga. De läsare jag såg framför mig när jag skrev mina blogginlägg var fd kunder och kollegor, dvs personer som hade viss kunskap om webbkommunikation och webbprojekt, men som kanske kunde lära sig mer via mina blogginlägg. Det var min målgrupp – folk som jobbar med webb.

I mina första funderingar och i mitt inledande bloggande använde jag dock inte termen målgrupp, vilket jag däremot gjorde nu när jag agerade rådgivare till min goda vän.

Det är viktigt att ha klart för sig vilka som ska läsa det man skriver. Framför allt om det är en blogg som har direkt, eller indirekt, koppling till ens yrkesliv.

Trots att inte alla mina blogginlägg varit riktade till min ursprungliga målgrupp – webbfolk – är det fortfarande de jag har i bakhuvudet när jag skriver. Utöver gruppen ovan har jag under åren även skrivit till de som är aktiva inom sociala medier och rekryterare.

Analysarbete – omvärldsbevakning

För att inte göra något som är en exakt kopia av någon annans blogg är det bra att göra visst analysarbete. Vad finns det för bra/dåliga bloggar därute? Vilka kan jag ha nytta av i mitt eget bloggande?

Ta reda på hur din omvärld ser ut helt enkelt.

Utöver andra bloggar kan det även underlätta att – om du bloggar inom ett specifikt område – ta reda på vilka andra nyhetskällor som finns. Nyhetskällor som du kan utnyttja för kommande blogginlägg. Samla på dig de du gillar och använde dem som inspiration eller kunskapsbank.

Börja blogga

Till slut är det – äntligen – dags att börja blogga.

Det finns ett antal olika bloggplattformar, men jag föredrar WordPress.com. Framför allt för att det är lätt att komma igång, desutom har jag sluppit fundera på design, servrar, domäner osv. Bara att börja skriva direkt. Efter hand har jag dock uppdaterat min design med andra färger och egen toppbild, samt skaffat mig en egen domän. Men det behövs inte från början.

När du är igång med ditt bloggande, glöm inte att koppla ihop bloggen med Facebook, LinkedIn, Twitter osv. Då sprids ditt budskap ”automatiskt”.

Lycka till!

16 thoughts on “Strategi för att börja blogga

  1. Tack!! Självklart. Intresset måste styra ämnesområdet. Jag har ju hållit på sedan 2009 och bortsett från någon veckas tystnad här och där har jag lyckats ganska bra med mitt mål – ett blogginlägg i veckan. 🙂

   Gilla

 1. Personligen tror jag att det är viktigt man hamnar och låser fast sig i en viss, bestämd nisch, utan att man försöker vara så mångsidig, så mångfacetterad som det är möjligt. På så vis finns det många positiva effekter av att ha en egen blogg.

  Gilla

  1. Jag skulle nog säga att det beror på vad syftet med bloggen är. Om du har en helt privat blogg, där det tydligt framgår att du skriver om vad du för stunden känner – då behöver du inte låsa in ditt skrivande i vissa ämnen.

   Om du däremot har en blogg med ett semi-professionellt syfte, som jag har, då går det inte att komma med inlägg som inte är kopplade till det som bloggen är avsedd till. I min mening.

   Det finns inget rätt och fel i detta, utan det är upp till dig själv – och dina läsare. 🙂

   Gilla

 2. Bra tips, säkert för många som börjar blogga.

  Men jag bara skriver och skriver. Läser man min blogg förstår man att det handlar om politik, samhälle, psykologi, filosofi, resor, djur och mellanmänskliga möten. Plus en massa annat.

  Jag har inga såna begränsningar att jag måste skriva ur en trång nisch. Det funkar ändå och under de 9 år jag har bloggat (först på Aftonbladets bloggportal, nu här på WP) så har jag skrapat ihop några följare 😉

  Kao

  Gilla

  1. Hej! Som jag skrivit tidigare så gäller mina tips om du har en professionell/halvprofessionell blogg. En ”vanlig”, personlig blogg som beskriver livet och allt mellan himmel och gjord, har ett helt annat upplägg. Där behöver du inte fundera på målgrupper, ämnesområden mm. Då är det bara att skriva på. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s