Cybersäkerhet · Sociala nätverk

Digitala fotspår – övervakning dygnet runt

Jag kommer ihåg debatten och protesterna mot FRA-lagen under 2008. Rädslan och missnöjet över att FRA skulle övervaka vad vi gjorde på Internet var stor.

Det var då. Idag låter vi medvetet (omedvetet?) de sociala nätverken lära sig allt om vad vi gör, var vi är och vad vi tycker om. Det taggas och gillas på Facebook och läggs upp bilder på Instagram och Twitter. För att inte tala om alla gratis-wifi på hotell och i shoppingcenter som vi kopplar upp oss mot – och som ger en bild av hur vi rör oss geografiskt i kombination med vad vi tittar på online.

Resultatet av den kombinerade analysen kan ge oss geografiskt anpassade annonser på t ex Facebook, från de butiker som finns inom en viss radie från där jag för stunden befinner mig.

Bra? Dåligt? Upp till varje individ själv att avgöra.

Var försvann protesterna från 2008? De sociala nätverken kan idag spåra oss på sätt som inte var tänkbara 2008. Och vi hjälper dem när vi frivilligt talar om var vi är.

Tweet locations

Redan 2011 skrev DN om Facebooks spårning och i höstas blev det aktuellt igen – för att kunna personlisera annonseringen (och därmed öka annonsintäkterna). Detta sker i princip utan protester. Upproret från 2008 är långt borta. Facebook talar t o m om hur det går att spåra konverteringar via deras egna verktyg, för att öka trafiken på din webbplats. Spårning. Övervakning. Och vi låter det ske.

Det finns dock sätt att hålla sig undan radarn, eller åtminstone försvåra spårningen – vilket togs upp i gårdagens Vetenskapens värld: Tor.

Tor is free software and an open network that helps you defend against traffic analysis, a form of network surveillance that threatens personal freedom and privacy, confidential business activities and relationships, and state security.

Tor Project: Anonymity Online

Genom att använda Tor blir du anonym och slipper ”personaliserad” data, som jag även varit inne på tidigare. Du har faktiskt ett val. Det går att försvåra för de som vill identifiera dig och kartlägga ditt beteende online.

Tänk även på vilka inställningar du har i telefonen. Stäng av automatisk sökning efter trådlösa nätverk och lokaliseringstjänsterna. Då blir det genast svårare att spåra din aktivitet online, även fast det via basstationerna går att följa din väg rent geografiskt.

Det går att undvika att lämna fotspår…

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s