Jobb · Personlig utveckling · Webbkommunikation · Webbstrategi

Roller och ansvar inom webb

Av en slump halkade jag häromdagen in på Wikipedias definition av webbredaktör:

…arbetar med organisationers webbplats på Internet, eller i dess interna nätverk – intranät.

Men rollen kan vara bredare än så:

Förutom det mer redaktionella arbetet är det vanligt att webbredaktören även får ansvara för underhåll och teknikutveckling, samt för grafisk produktion och design.

Så långt inga konstigheter. Tror att detta stämmer överens med hur det ser ut i många mindre organisationer. Webbredaktören ansvarar för allt som rör webben: driver både utvecklingsprojekt och ansvarar för innehållsproduktion.

Webbansvarig

Blev tvungen att även kolla upp definitionen för webbansvarig:

…huvudansvarig för att en webbplats övergripande struktur och presentation av innehåll stöder målgruppernas behov, i linje med webbplatsens fastställda mål och syfte.

Detta är den typ av roll som jag oftast haft, trots att titlarna varierat något (Web Manager, Internet Manager osv). I princip gör webbansvarig allt det som webbredaktören gör – och lite till, vilket beskrivningen ovan indikerar.

Något som däremot fick mig att dra på smilbanden var detta:

Webbansvarig – engelska Webmaster

Jag skulle inte sätta likhetstecken mellan dessa, men å andra sidan – det är ju Wikipedia. I min värld är webmaster en teknisk roll. Den svenska versionen skulle snarare vara webbtekniker, om jag fick bestämma.

Webbansvarig motsvarar engelskans web manager (eller internet manager, om du så vill).

Webbstrateg

Sist ut i mina efterforskningar var definitionen webbstrateg:

…tituleras ofta en övergripande webbansvarig i större organisationer med ett flertal olika webbplatser och webbansvariga.

Som sagt var – det är Wikipedia. Att vara webbstrateg är inte samma sak som att vara webbansvarig – oavsett storlek på organisation. Strategen har ett smalare uppdrag med fokus på den övergripande webbstrategin, användarmål mm (vilket i och för sig även Wikipedia-artikeln tar upp). Min erfarenhet är att webbstrategen jobbar parallellt med den webbansvarige – men med olika ansvar: strategi respektive innehållsutveckling.

Istället för att benämna övergripande ansvarig för webbstrateg är det bättre med varianter på ”webbansvarig”, som t ex ”globalt webbansvarig” – om det är en global organisation.

Titel vs verklighet

Bara för att du har en viss titel behöver det inte innebära att det du gör stämmer in på någon av definitionerna ovan. Renodlade webbstrateger finns t ex bara i stora organisationer, trots att det kan finnas personer som har den titeln även i andra typer av organisationer.

I vissa fall kan en webbstrateg utföra samma arbetsuppgifter som en webbredaktör. Det som avgör titeln är snarare vilken senioritet (och lön) en person har. Genom att titulera någon webbstrateg istället för webbredaktör får personen ifråga en högre ”rang” – trots att arbetsuppgifterna kan vara likvärdiga.

För att få en bättre förståelse för vad en webbstrateg ”bör” göra, läs gärna mitt tidigare blogginlägg – att vara webbstrateg.

Webbansvarig kan på samma sätt motsvara webbredaktör i arbetsuppgifter, i mindre organistioner, medan rollen i en större organisation kan innebära att man är gruppchef – med webbredaktörer under sig.

Och för att krångla till det ytterligare nämns ofta titlar som digitalt ansvarig, webbprojektledare osv. De är oftast en variant på webbansvarig, men omfattningen på ansvarsområdet beror – som bekant – på vilken typ av organisation det handlar om.

Både webbredaktörer, webbansvariga och webbstrateger kan ha budgetansvar i vissa organisationer, men de kan lika gärna vara en del av budgeten från IT-, marknads- eller kommunikationsavdelningen.

Sammanfattning

Likställ inte titel med roll, eller för den delen – arbetsuppgifter. Dels har olika individer olika tolkning av de titlar som cirkulerar, dels är det väsentliga vad som verkligen görs inom ramen för rollen – och om det finns andra som gör motsvarande uppgifter.

Tänk på det nästa gång du möter en webbredaktör/webbansvarig/webbstrateg. Personen ifråga kanske inte alls gör det som Du tror.  🙂

 

6 reaktioner till “Roller och ansvar inom webb

  1. Håller med dig fullständigt och det där med vad som anses vara en webbstrategs arbetsinnehåll gjorde mig både förvånad och bestört när jag växlade från konsult ut till kund.
    På sätt och vis var det ju en förbättring då alla webbstrateger innan kallades för infomaster…

    Gilla

    1. I jämförelse med infomaster är det flesta titlar ett steg framåt. 🙂 ”Infomaster” och ”webmaster” var ju de titlar som var vanligast i slutet av 90-talet, i de tidiga åren…

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s