Cybersäkerhet · Facebook · Google · Sökmotorer

Säker på webben – använd huvudet

Det finns en sak som är viktigare än allt annat när det gäller cybersäkerhet:

Oavsett vilka tekniker du använder är det sunt förnuft som är viktigast för hur pass väl du kan hålla dig säker på webben. Det gäller att använda huvudet helt enkelt.

Tekniska hjälpmedel

Det finns en del hjälpmedel för att både säkra upp din webbnärvaro, såväl som att kontrollera att den verkligen är säker. Tvåstegsverifiering är t ex en självklarhet för mig. Google, Microsoft, Apple och många andra har det som ett alternativ för inloggning. Borde vara obligatoriskt.

Two-step verification is a process involving two subsequent but dependent stages to check the identity of an entity trying to access services in a computer or in a network with just one factor or secret, whilst there is no proof obtained that the bearer of the unit is identical to the owner of the unit. (Wikipedia)

Säkra upp är en sak, men det finns mer du kan göra. David Jacoby har sammanställt olika verktyg som du kan använda för olika typer av test, övervakning mm. Verktygen kan – som så ofta är fallet – användas både i gott och ont syfte.

Hittade för övrigt en intressant artikel där en journalist får en praktisk inblick i en hackers ”arbete”. Väldigt intressant, om än ganska tekniskt.

Undvik spårning – sök utan insyn

De flesta använder Google för att söka på webben. ”Googla” är ett begrepp som många av oss använder dagligen. Men hur är det med integriteten? Snowden har svar på saken i alla fall: ”Dumpa Dropbox, Facebook och Google”. Och inte hjälper det att använda ”privat surfning” heller, tyvärr.

Som tur är finns det alternativ till Google – DuckDuckGo t ex.

…till skillnad från Google övervakar den inte dina sökningar. Det gör den populär bland personer som slåss för integriteten på nätet.

…skriver IDG om DuckDuckGo i en sammanställning över alternativa sökmotorer. En – för många av oss – doldis inom sökområdet är Shodan, som beskrivs som ”sökmotorn för internet bortom webben”.

Sammanfattning

  1. Först och främst – tänk till
  2. I andra hand – var vaksam kring vilka tjänster du använder. Måste du använda Google för sökningar?

Och var nyfiken. Det finns väldigt mycket att lära sig kring cybersäkerhet. Jag hittar intressanta saker dagligen…

2 reaktioner till “Säker på webben – använd huvudet

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s