Cybersäkerhet · Nätmobbning · Sociala medier

Nätmobbning – inom alla områden

Du som följt mig en längre tid känner till att arbetet mot nätmobbning ligger mig varmt om hjärtat. Idag hade jag en diskussion på Twitter angående dagens situationen för tonåringar, jämfört med hur det var ”på min tid”:

Skärmdump från Twitter - diskussion om #nätmobbning

Jag är – som jag skrev i tweeten ovan – väldigt glad att jag inte är tonåring idag. Du kan idag vara utsatt för dina plågoandar dygnets alla timmar, i och med sociala medier. Elaka kommentarer på Instagram och Facebook är en vardag för många. Förhoppningsvis ska det dock inte behöva gå så långt som i fallet med 13-åringen som jag skrev om 2013.

Vilka drabbas av nätmobbning?

Ja, tänk den som kunde förutse det… Det som verkar vara gemensamt för de etablerade (läs: vuxna) indivder som drabbas är att de agerat mot en norm. Normen kan vara politisk, yrkesmässig, sportslig, eller – som i ett uppmärksammat fall – branschspecifik.

I lördags blev det uppmärksammat att en känd spelutvecklare tvingades att lämna sitt hem efter att ha drabbats av mobbning och hot via Twitter. Dödshot. Det hela döptes till #gamergate på Twitter.

Inom politiken är det svaga motståndare som blir mest utsatta. Både vänster- och högerfalangerna har varit duktiga utövare av mobbning på olika sätt. Skrev en del om det inför valet.

Ett annat område där nätmobbning kan inträffa är arbetsplatsen. Det kan t ex röra sig om stängda grupper på Facebook där kollegor diskuteras, hånas och hängs ut.

Med andra ord kan mobbning – och nätmobbning – inträffa i nästan alla sammanhang, och drabba många olika typer av individer.

Jobba mot nätmobbning

Några av de som jobbar mot nätmobbning är – föga oväntat – Friends. De har t ex sammanställt en guide tillsammans med Norton om hur man ska ”surfa sjysst”:

Surfa schysst – Friends och Nortons tips för livet på nätet

  1. Betrakta internet som vilken annan fritidsaktivitet som helst och för en daglig dialog med barnet om vad som händer på internet.
  2. Skaffa kunskap om vad barn gör på nätet, men kom samtidigt ihåg att ha respekt för barnens integritet.
  3. Sätt tillsammans upp regler för internetanvändandet. (…)
  4. Var en positiv förebild och tänk på att barn gärna tar efter dina beteenden.
  5. Berätta var man kan vända sig och hur man bör reagera om man skulle utsättas för nätmobbing

Ganska enkla tips, liknande dem som jag skrev om i ett inlägg om ungdomar och sociala medier från 2012.

I en rapport som Friends och Symantec (där Norton ingår) presenterade i mars i åt framgick att Facebook är den vanligaste sociala plattformen för nätmobbning. Inte så oväntat, eftersom så många finns där. Hela rapporten finns tillgänglig på www.friends.se/natrapporten.

Vad kan vi göra – du och jag

Jag skulle gärna göra mer. Om det var möjligt. Om det fanns ett uttalat behov. Fram till dess att jag mer aktivt kan bidra till en bättre onlinevärld, försöker jag sprida kunskap genom blogginlägg som detta.

  • Fler föräldrar måste våga fråga ut sina tonåringar, lyssna på dem och förstå deras värld.
  • Fler personer måste stå upp för sina kollegor och medmänniskor.
  • Fler ”vanliga personer” måste våga agera.

Det är inte så svårt om vi hjälps åt tillsammans. Vi medmänniskor emellan.

Och vad gäller den urspungliga tweeten i bilden ovan – ”Över 100 000 Snapchat-bilder läckta”. Tror att många tonåringar (och säkert många vuxna också) nu sitter och oroar sig för att någon ska komma över just deras bilder – och utnyttja dem till hot och/eller utpressning…

 

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s