Cybersäkerhet · Facebook · Juridik · Näthat

Arbetet mot näthat

Jag har ett antal gånger tagit upp det ökande problemet med näthat, nu senast i samband med valrörelsen och det politiska hatet. Vilka är då krafterna som arbetar mot näthat och vilka möjligheter har vi att komma tillrätta med problemet?

Näthat på Facebook

Polisen har en specialgrupp inom Rikskrim som agerar länk mellan svenska polisen och Facebook. Jag kände själv inte till detta tidigare, men det är goda nyheter för alla dem som drabbats av näthat, hot och trakasserier på Facebook.

Att anmäla direkt via Facebook brukar tyvärr inte vara så framgångsrikt, så vi får hoppas att den nya gruppen kan sätta bättre press på Facebook – som på senare tid skärpt till arbetet mot hot och trakasserier.

Anmäl näthat

Det är väldigt viktigt att du anmäler näthat till Polisen. Ta skärmdumpar, spara mail och meddelanden. Samla på dig så mycket du kan, både digitalt och – om det behövs – genom att skriva ut hoten på papper. Ju mer du samlat på dig, desto bättre blir bevisläget för polisen. Om du har kunskap om hur – spara även IP-nummer osv för att hjälpa Polisen att spåra vem som hotat dig.

Ofta behöver Polisen begära ut information från internetoperatörer, som bara sparas i sex månader.

Vad är näthat?

Det finns inget brott i lagboken som heter ”näthat”.

Näthat är ingen juridisk term utan ett samlingsbegrepp och kan handla om olika typer av brott. Ibland kallas det internettrakasserier eller nätmobbning.

Näthat kan klassas som:

…olaga hot, ofredande, förolämpning och förtal. Men det kan också vara kränkande fotografering, hets mot folkgrupp, brott mot personuppgiftslagen, PUL, och sexuellt ofredande. Allt otrevligt som sker på nätet är inte olagligt, även om det kan upplevas som mycket obehagligt och kränkande för den som drabbas.

Ärokränkningsbrott måste ställas mot yttrandefriheten, vilka inte faller under allmänt åtal. Yttrandefriheten anses oftast väga högre.

Våra ungdomar

Polisen har även en hel del läsvärt som främst rör ungdomar och barn, vilket jag tidigare varit inne när det gällde kränkningar på Instagram:

Genom att vara observant, lyssna, fråga och finnas närvarande kan vi tillsammans hjälpa till att göra webben till en sjysstare plats.

Anmäl alltid hot till polisen!

2 reaktioner till “Arbetet mot näthat

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s