Cybersäkerhet · Facebook · Juridik · Näthat · Twitter

Näthat, extremism – och vi närmar oss valdagen

Igår blev det offentligt att Researchgruppen (RG) sedan en tid tillbaka har tillgång till delar av Flashbacks användardatabas:

När nyheten spreds – via bl a Twitter – väckte den både oro och skadeglädje (?), vilket bl a artikeln ovan hos Dagens Media beskriver. Till viss del går RG ut och lugnar oss ”vanliga dödliga”:

Jag inser, som många andra, att det inte är den stora massan som är intressant – utan de som ”betyder något”.

Hat från högerextrema

Det grävande nätverket Researchgruppen har gjort en hel del arbete för att tydliggöra det högerextrema hatet:

en svensk journalistisk grupp som 2013 röjde hemliga identiteter på tusentals personer som skrivit anonymt på sidorna Avpixlat, Fria Tider och Exponerat (från Wikipedia)

Självklart har de ”utsatta” (dvs de som står bakom t ex Fria tider) själva ”granskat” RG och gick i samband med avslöjandet i december 2013 ut med detta:

”Våld är så jävla roligt” – möt männen bakom Researchgruppen
Fria Tider granskar Expressens nya underleverantör (Fria tider)

Med tanke på vilka som ligger bakom Fria Tider är det inte underligt att de vill misskreditera RG. Det är alltså svårt med tillförlitligheten i det de beskriver. Källkritik, som jag så ofta poängterat.

Anna Troberg, som torde vara mer trovärdig än de SD-anknytna sajterna ovan, har benämt RG ”glorifierat medborgargarde”. I sin roll som partiledare för Piratpartiet borde hon ha en något mer neutral bild. I samband med granskningen 2013 skrev Anna följande:

Inför namnpubliceringarna samarbetade Expressen med Researchgruppen. Det är ett nätverk som inte berättar mycket om sig själv vare sig på sin hemsida eller på Facebook.

Klart är dock att några av eldsjälarna kommer från vänsterextremistiska AFA. Extremism kan dock inte bekämpas med extremism. Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar bör man därför välja bättre sängkamrater.

Hat från vänsterextrema

Om det stämmar att RG har sitt ursprung från AFA sjunker deras trovärdighet i mina ögon. Visst, det är bra att det högerextrema hatet lyfts fram ur skumrasket, men om det levereras av någon som har kopplingar till vänsterextema grupper…?

Till viss del svarar RG på Trobergs ”utpekande” i denna post på Facebook, från i januari:

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, kallar oss idag extremister och upprörs över att icke-offentliga personer hängts ut på Expressen.

Förutom det ironiska med att extremistiska Researchgruppen var med och grundade piratrörelsen en gång i tiden, kan vi tipsa Anna Troberg om sajten Avpixlat, som har uthängning av privatpersoner som affärsidé.

Jag har, som även kan utläsas av kommentarerna på Facebook, svårt att se att det skulle vara okej för RG att hänga ut personer bara för att en högersajt gör samma sak. Blir lite väl mycket sandlådementalitet. Fel är fel, oavsett färg på avsändaren.

Redan i förra veckan skrev jag om hatet från vänsterextrema. Dels för att det är det hat som jag personligen sett mest av – och drabbats av, dels för att jag tycker att samhället har varit för flata i sin inställning till vänsterhat. När det gäller t ex Twitter ser jag betydligt fler på vänsterkanten som ”hatar män”, ”hatar patriarkatet”, ”hatar samhället” osv, än SD:are som ”hatar invandrare”.

Anledningen till att jag drabbats av vänsterhat (och inget från extermhögern) kan jag till viss del förstå eftersom jag varit kritisk till hur vänsterextremister agerat mot polisen i protestdemonstrationer , men inte ens då jag velat kriminalisera det nazistiska SvP har jag fått några som helst (kritiska) kommentarer från SD-anhängare.

Hat – i allmänhet

De ”hatare” som jag mött på Twitter har främst varit unga individer. Både tjejer och killar. I det sammanhanget känner jag inte igen mig i RG:s inlägg från gårdagen – ”Hat – från gatan till inkorgen”:

Vilka är männen som näthatar och vad är det som driver dem?

Nog för att det säkerligen är flest män som hatar, men det känns i mina ögon som en extrem förenkling. Jag har mött väldigt många unga, aggressiva, hatande kvinnor på vänsterkanten som säger sig hata i princip – allt. Räknas inte deras hat?

Granska – utan att hata

Jag tycker att det är rätt att grupper som RG finns. Om de skulle granska bägge sidor. Och om eventuell koppling till AFA försvann…

Det behövs granskande grupper som har tid och kunskap, och som brinner för att avslöja oegentligheter. Dock utan att drivas av extremism – och hat.

Ju närmare valdagen vi kommer, desto fler skelett hittas i garderoberna. I det sammanhanget är grävande och granskande bra – så länge grävandet och granskandet gäller bägge sidor, både höger och vänster. Granska, men utan att hata.

Alla är lika värda. Faktiskt.

PS. Begreppet ACAB (All Cops Are Bastards) som Kakan twittrade ut under förra veckan, kommer från – skinheadkulturen. Undra om Kakan känner till det…?

3 reaktioner till “Näthat, extremism – och vi närmar oss valdagen

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s