Cybersäkerhet · Näthat · Sociala medier · Twitter

Valet 2014: sociala medier – och hat

Alla partier – såväl etablerade riksdagspartier som nya – använder sociala medier inför valet. På Twitter är #val2014 och #svpol välanvända taggar. Såväl allt gott. Det är bra att det finns många kontakt- och kommunikationsvägar för att sprida de politiska budskapen i vår demokrati.

Det kan ibland hetta till bland alliansförespråkare och -motståndare i sociala medier, vilket också är rätt normalt. Ungefär på samma sätt som de som hejjar på olika fotbollslag kan käbbla om vilket lag som är bäst. M och S twittrat om de egna styrkorna och motståndarnas svagheter.

Men, det som inte är normalt – och definitivt inte okej – är hur många på den yttersta vänstersidan beter sig. Inte S, utan de till vänster om V. Precis som fotbollshuliganer vill dessa jävlas och störa, istället för att föra en diskussion. Hot – implicita eller explicita – utdelas här och där…

I samband med den stora demonstrationen mot SvP i lördags användes #kämpasthlm av många av oss som kommenterade händelseförloppet.

Tyvärr verkade vänsterblocket ha lagt beslag på taggen. All kritik mot extremvänstern (kanske inte just tweeten ovan) möttes av mothugg från unga, aggressiva vänsterungdomar.

Precis som att det i den fysiska demonstration i och runt Kungsträdgården endast var en liten klick som ställde till kaos, är det en liten Twitter-klick som visar hat och aggressivitet i sociala medier…

På Twitter

En kommentar som visar på klicken som jag beskriver ovan:

Några av de indvider som tyvärr står på extremvänsterns sida, har kopplingar till Sveriges Radio:

Citat från Twitter - Kakan Hermansson Förkortningen ACAB uttyds – All Cops Are Bastards. Jag tycker att det rent ut sagt är helt åt helvete att mina skattepengar ska gå till staliga media som har den här typen av medarbetare (frilansare – sak samma).

Filmen som finns i DN-artikeln visar ganska tydligt att det inte är polisen som är ”bastards”, utan den maskerade klick som Kakan o co tycks stödja… Jag håller för övrigt med om det som sägs i tweeten nedan – och i den länkade artikeln – angående lördagens demonstration:

Varför hatas det så mycket i sociala medier?

Ord som ”hat” är inget konstigt i vissa bios som en del unga arga vänsteranhängarna har. Väldigt mycket hat verkar finnas där ute. Jag har fått kommentarer från både höger- och vänsterhåll vid olika tillfällen och de från vänstern andas hat i en mycket högre grad än motsvarande från extremhögern. Dessutom verkar extremvänstern i mångt och mycket vilja söka konflikt. De vill hata.

Personligen förstår jag inte vad de hatande personerna vill åstadkomma genom sitt:

  • hata män
  • hata alliansen
  • hata patriarkatet
  • hata samhället
  • osv

Det som nästan är tragikomiskt är att det samhälle som de säger sig hata, är samma samhälle som tillåter dem att uttrycka sin åsikt (sitt hat). Yttrandefrihet är en självklarhet i en demokrati, vilket innebär att alla faktiskt har möjlighet att uttrycka sina åsikter – hur hatiska, elaka och onda de än må vara (så länge de inte passerar gränsen och blir olaga hot…).

En fråga som jag allt oftare ställer mig i dessa sammanhang är:

Vilket är mest skrämmande – ett fåtal (korkade?) anhängare till SvP eller ett gäng hatiska 20+ med vänsterextrema åsikter?

Om Sverige följde FN:s direktiv och förbjöd SvP tycker man att vänsterextremisterna kanske skulle hålla sig lugna, men tyvärr tror jag att de – RF, 365-rörelsen m fl –  har en hel del andra måltavlor att rikta in sig på…

2 reaktioner till “Valet 2014: sociala medier – och hat

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s