Design · Digital marknadsföring · Usability · Webbanalys

Att testa – och våga göra fel

Tänk dig kostnaden att trycka upp 1500 broschyrer pga ett stavfel – jämfört med att uppdatera ett par webbsidor i ett CMS. Eller att provtrycka en ny logotyp.

Det finns många fördelar med att jobba digitalt. En är kostnaderna, den andra är möjligheten att testa nya lösningar. På ett par minuter går det att formulera om en text, redigera en bild, eller flytta om bland menyalternativ – och se resultatet live. Direkt.

Våga testa

När jag började med webb 1995 handlade väldigt mycket om att ”låna” ideér från andra. Vi testade olika saker för att se vad som fungerade bäst.  Gradvis blev det allt bättre.

Idag sker kan testandet ske på en helt anna nivå. A/B-testning är välkänt. Facebook blev väldigt kritiserat, men de är inte ensamma. Många sajter experimenterar med dig, utan att du är medveten om det.

Det som är viktigt att komma ihåg i debatten kring experiment och test är frågan ”varför?”. Förhoppningsvis är svaret –

för en bättre användarupplevelse.

Och vem har något emot det?

Våga göra fel

Allt blir inte rätt. Inte första gången, inte andra, kanske inte ens tredje gången. Men eftersom det är digital kommunikation så är det möjligt att ändra – och ändra igen.

Genom att våga göra fel kan vi göra bättre och bättre saker. Om vi får – och törs. Till viss del är det en managementfråga. Är det okej att göra fel? Kan vi göra fel utan att råka illa ut?

Stora möjligheter

Med rätt förutsättningar – som ett förlåtande ledarskap – är det möjligt att, genom testande, skapa kreativa, smarta, spännande lösningar. Det som ger bäst resultat är det alternativ som väljs ut. Istället för att göra ”som vanligt” kan du göra något som sticker ut, på ett sätt som dina användare uppskattar.

Win-win.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s