Cybersäkerhet · Mobila tjänster · Sociala medier · Webbtjänster

Internetsäkerhet – ett växande område

Trots att många av oss inser att vi ofta är ganska oskyddade online så ägnar vi kanske inte så mycket tankar åt det till vardags. Det var troligen en av anledningarna till att Heartbleed slog ner som en blixt i april i år. Rekommendationerna var att uppdatera alla system och byta ut alla lösenord. Tonläget i media signalerade att det var bråttom

Det är lite oroande då att det i juli rapporterades om att hälften av de sårbara servrarna ännu inte uppdaterats – och nu i augusti kom ännu en uppdatering av OpenSSL.

Dropbox har drabbats av nya bedrägeriförsök, medan Gmail har börjat med en ny teknik för att undvika spam och nätfiske.

Hur är det med internetsäkerheten egentligen?

Exempel på säkerhetstänk i vardagen

Säkrare inloggning

Tvåstegsverifiering innebär att du utöver ditt vanliga lösenord även måste ange en tillfällig säkerhetskod för att logga in. Jag använder mig av den lösning som Google har för sina tjänster. Den fungerar smidigt för mina behov. Även Microsoft, Apple, Twitter, Wordpress m fl använder sig av tvåstegsverifiering. Om du inte redan har slagit på tvåstegsverifiering – gör det.

Säkrare surf – VPN

Idag kan du komma åt publik wifi i shoppingcenter, på flygplatser, cafeer osv. Vad du kanske inte tänker på är att din mobila enhet är helt oskyddad i ett publikt nätverk. Genom att installera en VPN-tunnel skyddas din trafik från andras ögon.

Ett exempel på den här typen av tjänst beskrivs såhär:

…som ska skydda dig från övervakning från hackare och underrättelsetjänster, med mera. Appen och tjänsten sätter också P för annonsörers spårningssystem. Det blir som att surfa genom en krypterad tunnel.

Det kostar en slant att använda, men det kanske det kan vara värt med tanke på fördelarna.

”Säkra” appar

Både Google och Apple försöker säkerställa att de appar som finns i Google Play respektive App Store ska vara så säkra som möjligt. Framför allt Google Play har haft en del problem med att garantera säkerheten. 100% säkerhet är omöjligt, men så länge du använder Play/App Store och inte laddar ner från en icke-auktoriserad kanal är du åtminstone – säkrare.

Internetsäkerhet – internetbrott – i samhällets ögon

Mitt intresse för internetsäkerhet och cyberbrott har sakta vuxit fram. Det är framför allt under det senaste året som jag mer aktivt sökt information om och försökt att hålla mig uppdaterad om läget.

Igår skrev Computer Sweden om ökningen av internetbrott. Ett av de största problemen i dagsläget är samhällets bristande intresse. Internetbrott anses inte tillräckligt kostsamma för att inte utreda. Därför blir resultatet bristande resurser hos t ex polisen, något som jag skrev om redan 2011.

Mitt förslag 2011 var att en öka andelen civila experter för att avlasta polispersonal gällande t ex spaning, IT-forensik osv. Nu vet jag att det finns en hel del nya funktioner som arbeter med den här typen av verksamhet – men de är för få.

Ett förslag som Computer Sweden presenterar är att öka samverkan på internationell basis. Detta eftersom internetbrottslingarna rör sig globalt och det därmed kan vara oklart vem som ska föra talan mot dem. Det borde ju vara ett självklart område för Interpol att ta tag i, tycker jag (eller bli än mer aktiva inom).

Många delområden inom internetbrottslighet

Det som är värt att nämna avslutningsvis är att internetbrott inte är ett smalt, begränsat område. Nej, du kan hitta ett antal olika typer av internetrelaterade brott:

  • Hatbrott, olaga hot
  • Hackerattacker, olaga intrång
  • Stulna identiteter
  • Stulna bilder
  • Spridning av barnporr
  • Olika typer av bedrägerier, nätfiske
  • Osv

Antingen genomförs brotten internet, eller med hjälp av internet. Hot kan t ex förekomma i sociala medier, bedrägeriförsök görs via mail osv. Eftersom internet idag är en sådan självklarhet i våra liv är även internetbrott en självklar del i våra liv.

Slutord

Du kanske inte drabbats än, men risken är stor att du kan drabbas – framöver. Oavsett om det handlar om identitetsstölder eller missbruk av bilder du publicerat i sociala medier.

En reaktion till “Internetsäkerhet – ett växande område

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s