Cybersäkerhet · Facebook · Instagram · Sociala medier

Bilder på barn i sociala medier

De flesta menar väl. Mormor, farfar, morbröder m fl ska så klart få se hur stor lillen har blivit. Kanske visa upp lillans första steg, eller första bad. Nu under den värmebölja som varit har säkert många barn varit på stranden för att få svalka. Om de är riktigt små kanske de fått bada nakna. Inget fel i det. Så långt.

Det är i nästa steg som det kan bli galet. När intet ont anande (?) förälder tar en bild på sin lilla busunge för att föreviga denna på t ex Facebook eller Instagram, så att ovan nämnda släkt ska få se underverket. Det är då det kan bli fel.

”Ensam mamma”-My anmäld för nakenbild

En artikel i Expressen. Jag förstår både hur mamma-My tänkte, och hur de som följer henne på Instagram tänker.

När det gäller Mys Instagram-konto är det dock privat, vilket innebär att det endast är hennes följare som kan komma åt bilderna. I mina ögon blir kritiken och upprördheten över ”pedofiler” lite överdriven i det läget – och det sammanhanget. Så länge My har kontroll över sina följare, vill säga…

Lås din profil – skydda dina bilder

Tyvärr är det så att om du publicerar bilder i sociala medier, där ditt konto är publikt – då kan alla komma åt de bilderna. Alla. Både morfar, farmor, kusinerna och Nisse i Örkelljunga. Hur oskyldiga dina sommarbilder på barnen än är, så finns risken att de kan hämtas hem av någon illasinnad och beskäras till det som personen ifråga vill ha.

Instagram bör du självklart ha en privat profil (som My ovan) och bara godkänna de följare som du verkligen vet vilka de är, om du vill kunna publicera vilka bilder du vill. Och med ”vet” menar jag de som du känner IRL. Det är tyvärr inga större problem att skapa konton under falskt namn och falska bilder.

När det gäller Facebook kan du dels anpassa synligheten för din profil, dels anpassa vilka som får se det du publicerar. Sekretessinställningarna för din profil gäller:

 • Vem som kan se ditt konto
 • Vem som kan kontakta dig

Under inställningen för vem som kan se ditt konto finns även en inställning för vilka som kan se dina kommande poster. Det är en viktig inställning. Genom att skapa en grupp för t ex släkten kan du välja ett endast medlemmarna i den gruppen kan se vissa inlägg/bilder. Ingen annan.

Inställningen ”publik” innebär att alla kan se dina inlägg. Undvik den, om du inte vill att dina inlägg/bilder ska vara allmänt sökbara på Internet. Rätt inställningar för dina inlägg innebär att du kan publicera ”rätt” bilder till rätt målgrupp, oavsett om det är familjen, arbetskamrater, eller tjej-/killgänget.

Tänk till och skydda barnen från nätpedofilerna.

 

5 reaktioner till “Bilder på barn i sociala medier

   1. Ja, jag var väldigt oförsiktig när jag började blogga, 2009. Idag ser jag alltid till att minstingen (12 år) har kläder på sig även på överkroppen. Men mest av allt att han själv är med på att jag lägger ut en bild. Jag frågar alltid. Tyvärr kan man ju inte göra det med riktigt små barn…
    Så du har verkligen skrivit ett viktigt inlägg, Per!

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s