Digital marknadsföring · Facebook · Sociala medier

Varumärkesbyggande och image – för alla

Istället för att gömma sig och hålla en låg profil vill en del av dagens kriminella – synas. Det borde gå helt emot den dolda verksamhet de är en del av. Eller? Vi har sett exempel på detta i media med bilder och filmer som postas på t ex Facebook, vilka visar förövarna (oftast unga män) som visar upp stöldgods på ett eller annat sätt.

Det roligaste (!?) exemplet på kriminella som använder sociala medier hittade jag på Resumé:

Idag borde väl de flesta – även de på fel sida om lagen – inse riskerna med att sprida bilder på sig själva, stöldgods mm. Eller finns det en annan anledning till att publicera bilder på festande och lyxartiklar?

Bygga image och varumärke

Det finns en orsak till att Bandidos och Hels Angels har sina västar: image. Västarna signalerar att utomstående ska hålla sig på avstånd, samtidigt som de signalerar tillhörighet, styrka och kraft. De flesta vet vad som gäller och kan hända när västarna dyker upp. Kanske är det samma sak med de sicilianska maffiabossarna (och övriga smågangsters här hemma) – de vill visa upp en häftig image.

En bild säger ju mer än tusen ord och genom att visa upp hur coola, kaxiga, rika (korkade?) de är – välj valfritt adjektiv – så vill de stärka sin ställning. Istället för att använda knytnävarna och tvingas visa upp sig personligen på ett antal ”arenor” är det nu möjligt att posta en lämplig (?) film på Facebook, så förstår alla budskapet…

Baksidan av image-myntet

I Resumé-artikeln säger detta allt om nackdelarna med digitalt varumärkesbyggande för kriminella:

…bedömare hävdar att den digitala narcissismen förgör maffiagängen. Den sicilianske bossen Domenico Palazotto, som varit en av de värsta skrytmånsarna online, var en av de 95 arresterade i polisens juni-räd ”Operation Apocalypse” som blev ett hårt slag för Cosa Nostra-gängen.

Det går inte att bedriva en dold verksamhet i det öppna. Ju mer som publiceras online, desto mer kan polisens spanare få fram.

Kanske väger den narcissistiska viljan tyngre än viljan att leva i det dolda och inte få visa upp sin ”framgång”. Det kanske är ett pris värt att betala, vad vet jag.

Dumhet – narcissism

Vi ”vanliga” kommer troligen aldrig förstå varför vissa kriminella visar sån otrolig dumhet genom att publicera sina troféer öppet. I deras ögon kanske det är ett sätt att visa världen att de är bäst (narcissism), medan vi Svenssons ser på dem som korkade…

Olika världar. Olika verklighet.

 

En reaktion till “Varumärkesbyggande och image – för alla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s