Användbarhet · Design · Informationsstruktur · Mobila tjänster · Usability

Användarupplevelse och funktionalitet

Första dagen efter semestern hade kunnat inledas på ett bättre sätt än:

(Ja, i ilskan skrev jag ”få” istället för ”gå”… 🙂 ) Det jag skulle göra var att köpa en sms-biljett hos SL. Något som förr bestod i att man skickade ett sms innehållande t ex ”HA” till ett kortnummmer och – voilá – sen hade du genast biljetten i form av ett sms.

Sen gjordes systemet om. ”EU-direktiv” påstod SL, EU tillbakavisade…

Tillbaka till betalandet: Första nyheten innebar att du var tvungen att gå via WyWallet, vilket jag lyckades ordna till, efter lite om och men. Sämre användarupplevelse jämfört med ursprunget, men det fungerade. Idag upptäcker jag, av en slump, att systemet ändrats igen – se tweeten ovan. Det började bra. I busskuren satt en instruktion om hur jag skulle gå tillväga för att skaffa mig en sms-biljett.

”Skicka ett sms till detta nummer…”

Enkelt, tänkte jag. Fel. När jag skickade sms:et fick jag till svar att jag skulle registrerera mig hos Klarna: namn, personnummer, mailadress. Och sen ange om jag ville ha faktura (9 kr i avgift), eller betala med kort. Många steg, men jag var med så långt. Fick t o med ett sms från Klarna att ”nu är allt klart att använda”.

Ehhh… Nej. Inte då. När jag skickade sms igen för att få min efterlängtade biljett – följde instruktionerna till punkt och pricka – så fick jag samma svar igen. ”Gå till denna URL och ange ditt personnummer”.

Som tur var hade jag även fått ett mail med ytterligare instruktioner, trodde jag. Länken i mailet fungerade, men användarnamn och lösen fungerade inte. Och länken ”glömt ditt lösenord” ledde till – registreringssidan. Igen. Självklart fanns det redan någon registrerad med mitt personnummer – jag – så det var kört. Totalkört.

Bara det att Klarna har ”simplyfying buying” som tagline på sin sajt kan ju få en att undra i vilken värld de lever. I fallet med SL har de verkligen lyckats krångla till betalningen maximalt. Jag menar, finns det något större misslyckande än att kunden inte ens kan betala via de system som används?

För att ytterligare förvärra läget så var det hett ute, med en känsla av våtvarmt omslag. Eftersom jag inte tål värme så kände jag mig ungefär som Michael Douglas i ”Falling Down”. Kan ju försökara dig som läsare att promenaden till jobbet gick bra, utan att resultera i motsvarande som i filmen… 🙂

God användarupplevelse

Utan att gå in på några definitioner skulle jag säga att en god (eller bra) användarupplevelse är när du gör något, utan att fundera på hur, och det fungerar. Det kan vara allt ifrån att öppna en dörr, starta bilen, sätta på ugnen, eller utföra en köp online.

Du tänker inte aktivt på vad/hur du gör, utan klickar dig genom ett naturligt flöde – fram till dess att du läst det du vill läsa, köpt det du vill köpa, eller bokat det du vill boka.

SL är inte ens i närheten av detta. Som många andra har SL på sin nya webbplats tyvärr helt fokuserat på mobilanvändarna. Det innebär att jag som desktopanvändare inte alls hittar den information som jag vill ha tag i, som fanns i strukturen på den gamla sajten. När jag klickar runt på sajten är allt jag hittar om sms-köp, vilket jag fortfarande är förbannad över, detta:

Beskrivning av SLs biljetter för enkelresor.SMS-biljetten nämns inte mer än med en rad när jag går in under ”Köpa biljett” i huvudmenyn. Men när jag tänker till och gör en sökning dyker mer info upp, vilket ju är bra, men jag fastnar tyvärr i samma loop som förut – eftersom jag ju redan skapat ett konto hos Klarna (du kommer ihåg…).

Användarupplevelsen kan inte på något sätt klassas som ”god” när det gäller SL.se. Tyvärr. Vilket leder oss till nästa område.

Bra funktionalitet

Användarupplevelse och funktionalitet går lite hand i hand: En god användarupplevelse innebär ofta att det som du använder fungerar bra (dvs som du tänkt dig att det ska fungera).

I SLs fall skulle den dåliga användarupplevelsen kunnat lyftas, om funktionaliteten varit ok – vilket inte är fallet.

Det är ju ibland så att vi på webben kommer in på en sajt som vi inte riktigt kommer överens med, men som ända fungerar – rent tekniskt. Du kan bli irriterad, men eftersom beställningen går igenom så bryr du dig inte om att beställningsformuläret var lite yxigt utformat. Det funkar i alla fall. Länkar, formulär och knappar fungerar att klicka på, även om de kanske är placerade på ”fel” ställen på webbisdan eller är onormalt stora/små.

SL och Klarna har mycket att jobba på. Undrar t ex vad som händer med mina uppgifter som jag matat in hos Klarna, men som jag ombeds mata in igen, eftersom lösenordspåminnelsen inte fungerar som den ska.

Slutord

Idag gällde det SL och Klarna, men det finns tyvärr många aktörer som inte tänker på användarupplevelse och funktionalitet. En annan sajt som jag – numer – har svårt för är Resfeber. De har stöpt om sin sajt på ett modernt sätt, som säkert tilltalar många. Tyvärr är funktionaliteten dålig och jag som användare har svårt att förstå var och hur jag ska klicka. Användarupplevelsen är skakig och funktionerna inte helt 100…

Lämnar Resfeber, SL och Klarna  för denna gång och går och tar en kaffe istället. 🙂

 

5 reaktioner till “Användarupplevelse och funktionalitet

 1. Det här var riktigt bra rutet, Per! Jag har så många DÅLIGA upplevelser av liknande, ffa webbformulär som inte fungerar när man ska söka jobb. Eller dito formulär där man ska fylla i ”allt” som redan står i ens ansökan och CV.

  Idag har jag för övrigt upplevt på nära håll hur svårt det är med kommunikation. Allt handlade om ett mejl som var sänt till fel e-postadress…

  Ta det lugnt i värmen!

  Gilla

  1. Tack! 🙂 Till slut vaknade även Klarna på Twitter och bad mig maila dem angående problemet. Svarade med en hänvisning till detta inlägg och bad dem ta bort alla mina uppgifter.

   Såå skönt att jobba igen och (åtminstone dagtid) få njuta av AC-kyla…

   Gilla

  1. Ja, såvida de har koll på sina sökord (t ex #Klarna). 🙂 Det är ju inte alltid som jag har tid/ork att söka reda på om företaget/organisationen har ett Twitterkonto. Oftast blir det bara en # med företagsnamnet.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s