Facebook · Media · Sociala medier · Twitter

PR, nyheter, underrättelseinformation – och rena lögner

Egypten, Syrien, Gaza, Ukraina… Exempel på områden som präglas (präglats) av oro och där kvaliteten på informationsflödet varierar. Det är svårt att veta vem som är vem och vilka rapporter som kan anses tillförlitliga – om några.

Igår rapporterade IDG om oroligheterna i Gaza:

Samtidigt pågår ett propagandakrig i sociala medier, som den pro-palestinska sidan just nu leder stort.

Vem avgör en sådan sak?

I det här fallet är det en Twitter-tjänst som räknat antalet tweets för respektive sida, Israel vs Palestina. Som om det egentligen skulle betyda något. Varje sida blandar friskt information/desinformation som stärker just deras sak.

Nyheter och information

Även etablerade nyhetsbyråer kan sprida felaktigheter. Trots att tanken är att informera om händelser som verkligen ägt rum, är det lätt att bli lurad av skickligt manipulerade bilder. Som i fallet med Gaza och felaktigheterna som beskrivs i IDGs artikel ovan.

New York Times rapporterar om ”Airstrike Hits School Sheltering Gaza Civilians”, där en lokal FN-representant lyfts fram som källa. Att jämföra med att Israels premiärminister – i samma tidning – går ut med detta ”Israel Says That Hamas Uses Civilian Shields, Reviving Debate”.

Vilken rapportering har störst trovärdighet? Vad är sant och vad är PR/lögner?

Om nu BBC också rapporterar om luftattacken mot Gaza – ”Shelling ‘kills 15 in Gaza shelter‘” – då borde väl trovärdigheten öka, eller? Borde vara så, om inte BBC lagt till de två citattecknen och källan anges till hälsoministern i Gaza, till skillnad från NYT som hade en lokal FN-representant som källa. Är BBC själva kanske osäkra på sanningshalten i det hälsoministern framför…?

Desinformation

…att avsiktligen förvränga, åsidosätta eller rent av uppdikta information i syfte att vilseleda. Termen ska inte förväxlas med missinformation, som utgår ifrån missuppfattningar. (Wikipedia)

Det som jag först kommer att tänka på när det gäller desinformation är alla de osanningar som Ryssland presenterade i samband med nedskjutningen av MH17. Svenska Dagbladet har gjort en sammanställning av dessa. De känns både kränkande, korkade och helt vansinniga. Undrar vilka de trodde skulle gå på de fabuleringarna.

Den desinformation som är farligast är dock den som ligger väldigt nära sanningen, men inte når hela vägen fram. Till en början presenteras den (självklart) som sanning, och klarar kanske t o m flera analyser och kontroller, fram till dess att någon hittar en lös tråd och börjar nysta…

Allt ifrån manipulerade foton till rena statslögner (läs ”statshemligheter”) kan inkluderas i det som går under namnet desinformation.

Och med det i bakhuvudet – hur väl kan vi lita på de ”bevis” som Ukraina säger sig ha angående Rysslands inblandning i nedskjutningen?

Källkrititik

Precis som jag skrivit om tidigare gäller det att vara källkritisk. Alltid. När det gäller väpnade konflikter och oroligheter är det än viktigare än i ”normala fall”.

Du kan, utan att vara medveten om det, sprida desinformation genom att dela en viss länk, eller göra en RT på en viss tweet. Bara för att din kompis delat, behöver inte du göra samma misstag.

Det kan tyckas att den information som stora mediahus som BBC och New York Times, eller för den skull DN och SvD står bakom borde vara korrekt, men om tipset om nyheten kommit från en källa hos regeringen på den ena eller andra sidan – då kanske det snarare är PR/desinformation det handlar om.

Slutsats

Fall inte i fällan för det drev som härjar runt i olika sociala kanaler. Sanningen kan vara både bättre, eller värrre, än vad som målas upp. Oavsett klassificeringen på oroligheterna IRL (krig, väpnad konflikt osv…) är det ett cyberwar som bedrivs online…

 

 

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s