Facebook · Näthat · Sociala medier

Näthat – digitala otäckheter

Dags att ta internetrelaterade brott på allvar

Såhär i valtider är det vissa heta ämnen som får ny glöd. Näthat är ett sådant. Jag har tidigare skrivit om detta, senast i höstas då det gällde kränkningar på Instagram. Än en gång är det Facebook som varit i hetluften (Facebook äger ju Instagram). Denna gång var det en hatgrupp som Facebook först vägrade stänga ner, och som försvann först efter att media skrivit om saken.

Med näthat avses kränkande och hatiska kommentarer på exempelvis bloggar, facebook och instagram. Kränkningarna kan även ske genom publicering av bilder eller videoklipp på internet. (Juridikinstitutet)

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Facebook är så nonchalant när det gäller näthat och kränkningar, men att de samtidigt var emot att tillåta bilder av ammande mammor (trots att det numera är tillåtet). Det ena är otillåtet IRL, det andra något helt naturligt.

Nog för att språket kan vara ett problem, men det måste finnas åtminstone någon individ på huvudkontoret som kan svenska, eller?

Alla som anmälde gruppen fick samma svar. “Vi har granskat sidan som du anmält på grund av hatiskt innehåll eller hatiska symboler och kommit fram till att den inte bryter mot våra gemenskapsregler”. Det enligt Facebooks huvudkontor i Dublin, som arbetar med att granska inkomna anmälningar. (Citat från IDG/Internetworld)

Facebook – stor spridning, mycket problem

Facebook i sig går det att ha många meningar om, men rent generellt måste det ses som en kraftfull plattform för kommunikation och interaktion med familj och vänner.

Å andra sidan innebär även den stora spridningen att det blir ett forum för diverse mindre rumsrena åsikter, grupper och företeelser. T ex grupperna som nämns i IDG-artikeln ovan.

Rent generellt verkar detsom att Facebook anser att bilder är farligare än ord, trots att det med ord går att orsaka sådan oändlig skada.

Det krävs dock inga speciella grupper för att näthatet ska blomma upp, vilket fallet med kommentaren på HM:s FB-sida visade.

Vilka näthatar – och varför?

Robert Aschberg gjorde ett försök att svara på detta i TV3:s Trolljägarna. Om han lyckades låter jag vara osagt, men för mig var det ändå en intressant inblick i hur vissa näthatare tänker och agerar. Vet inte vad jag förväntat mig, men det var ganska ”vanliga” personer som Robban hittade.

Angående HM ovan:

– Det intressanta med det är att det var en stor majoritet män och killar som kränkte Julia på nätet, men den enda som har betalat är dock kvinna, säger Hasse Johansson, en av reportrarna som gjort reportaget. (Uppdrag Granskning)

Osäker om analysen håller även generellt, eller om det endast gäller i detta fallet.

Motkrafter mot näthat

Det finns hjälp att få. Det finns de som arbetar mot näthat. Ovan citerade Juridikinstitutet hjälpte till i fallet med kränkningarna på HM:s Facebooksida och bistod i arbetet med Trölljägarna.

Juridikinstitutet – Institutet för Juridik och Internet (IJI) – är ideell organisation som arbetar mot internetrelaterade kränkningar, genom att ge stöd åt de som kränkts och genom att verka för opinionsbildning och upplysning.

Om du har blivit utsatt för näthat kan du även få hjälp med att anmäla kränkningen. En av de ledande bakom Juridikinstitutet, Mårten Schultz, gick i tisdags bl a ut med att

Jag vill att varenda person som kränker en annan på internet dras inför rätta

Jag kan inte annat än att hålla med. Det krävs ökade resurser för att arbeta med detta. Oavsett i vilken form det sker.

Jobba mot näthat

Vi står inför ett växande samhällsproblem om inget görs nu. Göm inte undan, utan visa upp vad som sker i det dolda. Visa stöd för den/de som drabbas. Gör det som du kan göra. Jag är redo. Är du?

 

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s