Web management

Webbansvarig – en roll i förändring

Jag har tidigare skrivit om webbarbete på ett mer övergripande sätt, dvs centralisering vs. decentralisering. Häromdagen sprang jag på en text som handlade om roller och ansvar inom själva webbgruppen.

Blogginlägget ”Roles & Responsibilities on Website Teams” från Siteimprove tog upp en hel del som jag själv funderat på under åren. När är det t ex dags för en ensam webbansvarig att ha ett team runt sig för att hinna åstadkomma allt som ska göras?

Webbansvarig, webbgrupp, webbteam

I artikeln tas webbutvecklare med ganska tidigt, medan jag snarare skulle vilja se fler innehållskreatörer (skribenter/redaktörer) som nästa steg i utvecklingen från en ensam webbansvarig till en webbgrupp, vilket jag bl a var inne på i  mitt inlägg om innehåll från förra veckan.

Fokus i detta inlägg är det centrala webbarbetet och jag bortser från om det bedrivs decentraliserat eller centraliserat. Här utgår jag från webbansvarig som i ”den person som har övergripande ansvar för webbplatsen”:

Utveckling av webbteamet
Utveckling av webbteamet – lånat från http://blog.siteimprove.com/web-governance-blog/roles-responsibilities-on-website-teams

Tyvärr är det lättare att fokusera på ”funktioner” och ”gadgets” istället för innehåll. Innehållsarbete kräver ofta mer tankearbete kring roller och ansvar, jämfört med att bestämma hur en viss funktion ska anpassas och utvecklas för ett visst ändamål.

It is my belief that many organizations are working through a period of heightened stress at the moment as this legacy of inattention to online roles and responsibilities is finally put right.

Vilket innebär att det är en tuff resa att gå igenom och att det kan ta tid att lyckas. Samtidigt tror jag att om en organisation har tagit steget från en ensam webbansvarig till att ha ett centralt webbteam, eller en webbgrupp, kommit en bit på vägen.

Ensam webbansvarig…

I många organisationer kommer man dock inte så långt:

The problem on many sites is that this never happens. Scale increases, new activities emerge, new people are hired – but roles and responsibilities remain untouched. It is somehow assumed by senior management that the ‘web guys’ will be able to work it out and fill in any gaps.

Webbansvarig får helt enkelt allt mer att göra, utan att hänsyns tas till hur. Det känner jag väl igen. Från många arbetsplatser. Både egna och andras. Dels ska allt dagligt arbete flyta på, dels ska det nyutvecklas och skapas ”kreativa lösningar”…

Hur är det i Din organisation? Är du ensamt ansvarig, eller är ni en grupp som i bestämda roller driver webbearbetet framåt?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s