Digital marknadsföring · Facebook · Instagram · Shopping · Webbanalys · Webbtjänster

Att koppla samman online med offline

Det finns olika anledningar att koppla samman online med offline. Två exempel på det är Facebook respektive Adidas:

  • Facebook vill ha in så många uppgifter som möjligt om ditt liv för att kunna erbjuda datan till den som vill och kan betala för den. T ex var du bor, om du har bil osv, osv.
  • Adidas å sin sida ska lansera en tjänst som låter kunder designa sina skor själva, med hjälp av Instagram-bilder.

Presentera onlineinnehåll offline – tavlor, skor, vykort

Adidas är inte de enda som låter kunder designa sina egna produkter med hjälp av onlineinnehåll. Sedan länge kan du beställa t ex canvastavlor eller vykort med dina favoritbilder från Instagram eller uppladdade bilder.

Bild lånad från Digital Trends
Bild lånad från Digital Trendshttp://www.digitaltrends.com/photography/adidas-gives-sneakerheads-ability-customize-shoes-using-instagram-photos/#!OX25S

Nike var för övrigt nästan ett år före Adidas med sin lösning – att matcha färgen på skorna med insskickade Instagrambilder.

Bild lånad från PopPhoto
Bild lånad från PopPhoto – http://www.popphoto.com/news/2013/04/nike-photoid-makes-custom-colored-sneakers-inspired-instagram-photos

Fördelen för aktörer som Adidas och Nike är att de kan koppla konsumenten hårdare till sina respektive varumärken, genom att erbjuda ett mervärde. Precis som Air Jordan var ett måste under sin tid blir det här ett sätt för individen att utmärka sig, samtidigt som varumärket stärks. Win-win.

Men, ett varningens ord på vägen gällande bildanvändande, från Digital Trends:

It’s no surprise that companies are cashing in on the popularity of the photo sharing site. But remember, just because it looks good on your monitor or phone, doesn’t mean it’ll work well in another format.

Samla in onlinedata för att erbjuda offlinetjänster

De flesta företag ägnar sig åt att samla in data om sina besökare/kunder med hjälp av Marketing Automation. Allt ifrån Facebook som vill veta vilken mat du gillar, vilken musik du lyssnar på och vilka varumärken du föredrar, till ”vanliga” företag som analyser ditt beteende på webbplatsen och utifrån det paketerar ett erbjudande som du förhoppningsvis gillar.

Debatten gällande opt-in har svalnat något idag och grundfilosofin gällande datainsamling är att det krävs en aktiv handling av kunden/besökaren för att denne ska registreras som ”intressent” för t ex nyhetsbrev. En aktiv handling kan bestå av nedladdningar eller att ha fyllt i ett kontaktformulär.

Online och offline – hand-i-hand, för ändrade konsumentkran

Förut handlade e-handel om att erbjuda en fysisk vara (eller tjänst) online. Idag ser vi mer och mer av en integration mellan de två. Vilken kanal som ”startar” processen är inte lika tydligt nu som förut. Och dessutom är det inte lika säkert idag att vi vill använda återförsäljare för att köpa en produkt. Ett exempel på detta är Tesla, eller ”nya” Saab

Det kommer bli tufft för de återförsäljare och detaljister som inte själva har starka varumärken, nu när striden om konsumenterna ökar.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s